Trond Giske og statlig eierskap

Et godt statlig eierskap forutsetter et reglement som praktiseres likt både for Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, mener Venstre. I et leserbrev går politisk nestleder i Trondheim Venstre, Snorre Vikdal, hardt ut mot det han mener er et forsøk fra Arbeiderpartiet på å unngå at sakens realiteter i Giske-sakene kommer på bordet. I morgen (19.12.12) er høringen av Giske i Stortinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Trond Giske og statlig eierskap

Kontroll- og konstitusjonskomiteen (KK-Komiteen) på Stortinget vil innkalle næring- og handelsminister Trond Giske til høring om statens utøvende eierskap i Entra, Telenor og Kongsberg Gruppen. Den kommer fordi Giske ikke besvarer det KK-komiteen spør om ved flere tilfeller. Han sender heller ikke over en forespurt oversikt over kommunikasjonen mellom departementet og Telenor i saken der Giske er beskyldt for å forsøke å presse inn Tore Sandvik, AP- fylkesordfører og Giskes nære venn, som styremedlem.

Aps Martin Kolberg har prøvd å framstille vedtaket som om opposisjonen driver et politisk spill. Dette er ikke korrekt. Oppgaven til KK-komiteen er ved mistanke om kritikkverdige forhold, feil eller forsømmelser i regjeringen eller forvaltningen å undersøke om det er tilfelle. I denne saken er det tre saker der det kommer fram kritikkverdige forhold eller mange påstander om det. Når Giske velger å ikke svare på det KK-komiteen spør om, og ikke sender over det de trenger for å undersøke sakene, har de intet annet valg enn å holde en høring.

I Entra- og Telenor er det ingen som åpent har stått fram med sine påstander, en høring vil kunne belyse det som har skjedd. I Kongsberg Gruppen har leder i valgkomiteen stått fram. Det var ingen styreplasser på valg, og alle var fornøyd med de som satt der. Likevel presset Næringsdepartementet på for å få LO-leder Roar Flåthen inn. Løsningen som leder i valgkomiteen sier er ugunstig, ble at man opprettet en varaplass uten stemmerett i styret til Flåthen. Flåthen får dobbelt honorar samt at han i motsetning til de andre varamedlemmene får betalt for styremøter han ikke møter på, totalt nesten 200 000 kr. Mye tyder på at dette er norgesrekord i styregodtgjørelse for et varamedlem som verken har stemmerett eller møteplikt. Som aksjeloven fastsetter er det generalforsamlingen som bestemmer styrehonoraret, og her sitter staten ved Giske med 58,7 % av stemmene, slik at dette er Giske sin beslutning. AP fikk samtidig over 10 millioner i direkte partistøtte fra LO i 2011.

Trond Giske er ingen urutinert politiker med sine over 20 år i rikspolitikken, og han kan selvsagt habilitetsreglene som gjelder. I statlig eierskap som ellers skal man praktisere at det er den beste kandidaten, og ikke den beste kameraten som skal tilsettes. Dette handler om selskaper der de statlige verdiene tilhører oss alle, og alt for høye leder- og styrelønninger samt feil utnevnelser gjør at fellesskapet taper betydelige summer som kunne vært brukt til gode formål.

Snorre Vikdal
Politisk nestleder Trondheim Venstre

Høringen får du med deg her: Da blir høringen av Giske i morgen, se den på Stortingets nett-TV.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**