Kampen mot fattigdom viktigst

Kampen mot fattigdom i Norge er en viktig sak for Venstre både nasjonalt og lokalt, og da i særdeleshet barnefattigdom, sa Bente Kjøsnes i kveldens budsjettmøte i bystyret.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Bente Kjøsnes

Foto: Cathrine Dillner Hagen

Særlig utsatt er enslige forsørgere og barnefamilier med innvandrerbakgrunn. I tillegg er det stadig flere ungdommer og unge voksne som faller utenfor arbeidslivet. Fattigdom i Norge innebærer ikke bare lavere levestandard, men også at man blir stående på utsiden av samfunnet og fratatt muligheten til å delta i fellesskapet.

Årsakene til fattigdom er sammensatte. Lav inntekt har gjerne sammenheng med manglende tilknytning til arbeidslivet, men kan også skyldes en krevende omsorgssituasjon, eller at flere lever på en inntekt. Samtidig vet vi at de som utsettes for vold eller seksuelle overgrep eller rammes av psykiske lidelser eller rusproblemer, også har stor risiko for å bli fattige.

Arbeid er en viktig vei ut av langvarig fattigdom. Utdanning og god helse er imidlertid en forutsetning for arbeid, på lik linje med en stabil boligsituasjon og opplevelsen av å være inkludert i samfunnet.

For dem som av ulike årsaker ikke har mulighet til å jobbe må vi ha gode og målrettede støtteordninger og det må ved utmåling av støtte tas hensyn til barnas behov.

Foreldre skal og bør være de viktigste ressurspersonene i barns hverdag. Ikke alle klarer det alltid og vi må vurdere flere tiltak som kan hjelpe dem med det. Her vil for eksempel tilbud i leksehjelp og kurs for foreldre som ønsker opplæring i hvordan man hjelper til med leksene være et av slike mulige tiltak.

Forebygging og folkehelse er viktige fattigdomstiltak som utjevner sosiale forskjeller, og her vil flere helsesøstre i skolen og flere stillinger på helsestasjonene være viktige . I statsbudsjettet er det satt av 270 mill til dette og flere av disse tilfaller Trondheim.

Vi tror at fraværsagenter i skolen, som følger opp dem med stort fravær, kan være med å hindre noe av frafallet i videregående skole – og vil derfor sette av en pott til dette. Å fullføre videregående er en vesentlig inngangsport til arbeidslivet.

I statsbudsjettet er det også lagt inn gratis kjernetid for 4- og 5-åringer i lavinntektsfamilier og gratis barnehage for samme aldersgruppe på asylmottak. Dette er viktig for inkludering og deltagelse.

Det er også viktig å gi støtte til frivillige lag og organisasjoner som tilbyr lavkostnadsaktiviteter til barn og unge.

Det viktigste tiltaket i vårt budsjettforslag vil være å ikke regne inn barnetrygden som inntekt ved tildelig av sosialhjelp. Barnetrygden skal gå uavkortet til barna. Dette får de til i de borgelig styrte byene Oslo og Bergen og det bør også være mulig å gjøre dette i Trondheim.

Å løfte folk ut av fattigdom er viktig — å forhindre at folk kommer i den situasjonen er enda viktigere!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**