Grønnere og mer sosialt budsjett

Rådmannen la frem en krevende økonomiplan med noen uheldige prioriteringer innenfor skole og andre områder i oktober. Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet retter opp noe, men skulle selvfølgelig ønsket oss mer innenfor noen viktige områder, sa Jon Gunnes i sin budsjettale i bystyret.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Jon Gunnes

Foto: Tove Eivindsen

Statsbudsjettet fra regjeringen er utgangspunktet for rådmannens forslag og det må jo sies at det har vært en heit høst for Venstre i forhandlingene på Stortinget for å skaffe hele landet et statsbudsjett utover november. Det har ikke vært så hett på Yngve Brox sitt kontor selv om vi har hatt våre runder der også.

Mye av det som ble fremforhandlet på Stortinget har meget stor betydning for innbyggerne i Trondheim. Ved og ikke kutte i antall barnehageplasser kan det nå være en åpning for at ett – åringene får plass i barnehagen og ikke risikere å vente til de nesten er to år. Vi kan håpe på mer normale tilstander når foreldre planlegger familieforøkelse. At barnefødsler skal foregå de åtte første månedene av året og aller helst på sommeren krever god planlegging og disiplin. Nå er friheten mer reell.

Venstre ønsker en bedre sosial profil når innbyggerne skal betale sine skatter og avgifter. Derfor har Høyre, Pensjonistpartiet og Venstre satt opp minstefradraget på eiendomsskatten. Dette reduserer betalingen fra de med de minste leilighetene og øker skatten for de innbyggerne med de største husene. Dette er ikke bare sosialt utjevnende, men også miljøvennlig. Noen færre kvadratmeter boligareal bør vi alle tåle i fremtiden. Vi mener eiendomsavgifter må ha et grønnskjær i seg.

Det har vært fantastiske dager for NTNU denne høsten. Venstre er stolt over å ha stoppet regjeringas forslag og egenbetaling for utenlandske studenter. I tillegg fikk vi Høyre og Fremskrittspartiet med på å bevilge penger til 2000 studentboliger i stedet for 1500. Vi forventer at Studentsamskipnaden i Trondheim får mange av disse nye studentboligene. Vi må forvente at NTNU blir et ennå mer attraktiv universitet og alle er hjertelig velkommen. I 2015 skal man kanskje avgjøre om Hist og NTNU skal fusjonere og om det blir en encampus – løsning rundt Gløshaugen. Begge disse to fremtidsscenariene har jeg stor tro på og det har helt sikkert fremmet sakene hvis hele Trondheim Bystyre står samlet.

Miljøpartiet Venstre kjemper for lavere klimagassutslipp. Miljøpakken i Trondheim er et av midlene. Det er nå godt håp om at vi i 2015 skifter ut naturgass-bruken på bussene med biogass. I tillegg får vi 55 millioner ekstra midler direkte som belønningsmidler i Miljøpakken. Men husk: da må vi være villig til å bidra til lavere CO2-utslipp, flere busspassasjerer og mindre bilbruk som bruker fossilt drivstoff. Vi blir målt på disse parametrene.

Idretten er kreativ i Trondheim. Ikke bare har vi gode idrettsutøvere, men en breddeidrett som er fantastisk. Dette krever gode idrettsarenaer. Kommunen bidrar noe, men hovedsakelig er det idretten selv som skaffer fotballbaner, ski- og skiskyttearenaer, hoppbakker og flerbrukshaller. Det så stygt ut i høst når regjeringen ikke ville gi full momskompensasjon for alle anlegg som er og vil bli bygd. Venstre og KrF presset på sammen med idrettslagene. Yes, vi vant!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**