NEI TIL LAGRING AV FARLIG AVFALL

Uttalelse fra Telemark Venstres Årsmøte 08. februar 2015

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


NEI TIL LAGRING AV FARLIG AVFALL

Telemark Venstre ønsker ingen konsekvensutredning av søknaden til NOAH AS og Norcem AS om årlig deponering av ca. 800 000 tonn problemavfall i Brevik. Venstre har innsett alvoret i denne saken og går nå mot bedriftenes planer. Grenlands positive næringsutvikling, nye miljøtiltak og vern om sine miljø- og bo-kvaliteter har gitt flotte resultater. Det har gitt Grenland et uomtvistelig stort løft i miljøkvalitet de siste 25 år. Usikre, miljøskadelige og feil lokaliserte storprosjekt kan slå beina under hele denne utviklingen og skade regionens omdømme.

Etter planen skal deponiet drives i et dagbrudd mindre enn 400 meter fra bebyggelse. Lagringen skal foregå delvis under Eidangerfjorden — delvis under bebyggelsen i Brevik/Heistad-området. I Tyskland har liknende mottaksanlegg et avstandskrav til bebyggelsen på 1,5 kilometer. Krav til minstedybde i Sverige og Tyskland er minimum 300-600 meter, i Brevik er det 0 til 500 meter.

Det bekymrer oss at ca 20 % av det farlige avfallet vil bli fraktet langs landeveien og rett gjennom tett bebygde boligområder med bl.a. skoleveier. Det er antydet 20.000 lastebiler årlig. Det resterende avfallet, ca 80 %, skal fraktes med båt gjennom en trang skjærgård. Der hvor problemavfallet skal losses er det mindre enn 200 meter til nærmeste hus.

Telemark Venstre støtter de 20 velforeningene og andre interesseorganisasjoner, som representerer flere tusen av innbyggerne i Porsgrunn og Bamble, og som har uttalt at et slikt deponi er helt uakseptabelt uansett hvilken konklusjon en eventuell utredning kommer med.

 Partileder Trine Skei Grande og Telemark Venstre på besøk hos Norcem

Partileder Trine Skei Grande og Telemark Venstre på besøk hos Norcem
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**