Første budsjett for Venstres fylkesråd

Venstres fylkesråd i Troms, Roar Sollied, har nå lagt fram sitt første budsjett med det nye fylkesrådet. Budsjettet viser at Venstre har bidratt til en endring i forhold til fjorårets politiske situasjon for utdanningssektoren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Fylkesrådet i Troms 2014

Foto: Lars Åke Andersen

Venstres gruppe innkalte alle tillitsvalgte i november i fjor da forrige fylkesrådet foreslo å legge ned seks skolesteder. Den nye konstellasjonen med fem partier, H, FrP, Sp, V og Kystpartiet har nå vist å gjennomføre det de lover etter tiltredelsen i januar.

Bjarkøyforbindelsene er igangsatt, og Langsund er avklart, men må avvente stortingsbehandling i spørsmålet om Fergeavløsningsmidler og bompenger. Vedtatt bygging av skolebygg realiseres. Det satses primært på skole og samferdsel, men det blir fortsatt god tilrettelegging for næring og kultur og samarbeid med nabofylker.

Roar Sollied sier om sitt ansvarfelt:

“Den økonomiske situasjonen er minst like utfordrende som tidligere, særlig pga av endringene i inntektssystemet. Der trappes det ned årlig og i 2019 har vi mistet en inntekt som er større enn tapet av Troms Kraft-utbyttet, uten at det er tegn på at vi får TK-utbytte tilbake med det første.

Fylkesrådet står fast ved at skolestedstrukturen skal bestå. Tilbudsstrukturen blir utlyst som vedtatt i junimøtet i fylkestinget, og de planlagte byggeprosjektene skal fullføres: Nybygg Bardufoss Høgtun ferdig til skolestart 2017; Verkstedbygg Senja vgs i 2016, og Breivika til nyttår 2019. De nye skolebyggene vil gi organisatoriske innsparinger allerede fra 2016.
Utdanningsbudsjettet er på vel en milliard kroner i 2015, totalbudsjett på 2,7 mrd.

Mål om nå gjennomføringstall på landssnitt
Viktigste enkeltsatsing innenfor utdanning er å få gjennomføringgraden i videregående opplæring i Troms opp på landssnittet i økonomiplanperioden. Å kvalifisere 450 flere koster penger, og det er lagt inn i planen.

Fylkesrådet jobber nå med spesiell fokus med fag- og yrkesopplæringa. Det er der utfordringa i hovedsak ligger når det gjelder gjennomføring og læreplasser, som er to sider av samme sak. Men fylkesrådet skal også se på hvordan kvaliteten kan bedres for alle programområdene, gjøre smale fag tilgjengelig for flere gjennom nettskole og digitale løsninger, og finne alternative gjennomføringsmodeller for yrkesfagene.

Fylkesrådet vil også se nærmere på spesialundervisningen og fagskoleorganiseringen. Fylkesrådet ønsker en felles fagskole i Tromsø når nyskolen i Breivika er på plass. Fagskolen har et ubrukt potensial som fyller mye av det kompetansegapet på leverandørområdet lokalt, og fagskolen er avgjørende for maritim utdanning i vårt fylke.

En Skolebruksplan er under arbeid og skal vise kommende behov i Troms.”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**