Løfterik fremtid med Venstre

Valget er over, den rødgrønne regjeringen fortsetter, og Venstre står tilbake med mindre oppslutning enn vi håpet og trodde. Når vi skal søke forklaring på hvorfor valget ble så dårlig for Venstre, er det fristende å peke på medier og andre partier sitt taktikkeri, skriver Arnt Gunnar Tønnessen, leder i Aust-Agder Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Arnt Gunnar Tønnesen

Foto: Jan Kløvstad

Noe av forklaringen finner vi nok her, men det er en helt klar erkjennelse i Venstre at vi ikke var dyktige nok til å få frem vårt budskap på en slik måte at velgerne ønsket å stemme på oss. Samtidig står partiet samlet bak programmet, og bak den strategien som ble lagt.

For oss er det nå viktig å se fremover. Venstre er et parti med innflytelse på Sørlandet. Vi har to ordførere, to varaordførere og er representert i de fleste kommunestyrer med lokalpolitikere som brenner for sin kommune og innbyggerne.

I tillegg er vi representert med profilerte politikere i begge fylkestingene. Både disse politikerne og medlemmene på lokalplanet vil stå på i to år for å levere god venstrepolitikk, fordi vi er overbevist om at det er den beste politikken for landsdelen og landet.

Vi gir derfor innbyggerne på Sørlandet disse 10 løftene frem mot valget i 2011:

1 Venstre skal være et lyttende parti.

Vi ønsker at innbyggerne skal melde fra til oss om hva de er opptatt av og hvordan de ønsker at kommunen og fylket skal styres. Vi lover å lytte og gjennom å lytte skal vi bli enda bedre.

2 Venstre skal være et modig parti.

Selv om vi skal lytte til innbyggerne, så skal vi også være modige og stå for det vi mener er riktig, også når det er upopulært. Et parti som bare lytter og ser hvilken vei hvilken vei vinden blåser, vil miste velgernes respekt. For oss er politisk lederskap å søke velgernes støtte for en ny politisk kurs for Sørlandet.

3 Venstre vil løfte frem det gode Sørlandet.

Landsdelen vår har mange utfordringer. Disse skal vi være opptatt av, men vi som bor her vet at det ikke er hele sannheten. Sørlandet har enorme kvaliteter og et hav av muligheter. Disse skal vi bidra til at blir løftet frem.

4 Venstre skal slåss for enkeltmennesket.

Vi har en grunnleggende tro på enkeltmenneskets frihet. Men denne friheten skal ikke bare gjelde for de vellykkede. Vi må også gi frihet og selvrespekt til de som faller utenfor i landsdelen vår.

5 Venstre skal være det partiet du kan stole på i miljøspørsmål.

Miljø er ikke bare CO2-utslipp, oljeboring i Lofoten, eller radioaktive utslipp i Sellafield, det er også bevaring av nærmiljøet, sikring av strandsonen for alle og mangfold til vanns og til lands. Vi skal kjempe for de store sakene, men også være på plass når kampen står i nærmiljøet.

6 Venstre skal styrke lokaldemokratiet og politikernes makt.

De folkevalgte er valgt av innbyggerne i kommunene for å ivareta deres interesser. Det betyr at vi vil være opptatt av at innbyggerne skal bli hørt og at vi er skeptiske samarbeidsformer der det politiske ansvaret er uklart og deltakerne ikke står ansvarlig overfor velgerne.

På Sørlandet ser vi flere slike organer som fungerer på siden av de demokratisk valgte organene. Venstre vil derfor heller arbeide for ett Agder med ett fylkesting. Der andre synes tanken på et samlet Agder er skremmende, sier vi at tiden er overmoden for en sammenslåing av fylkene, både av praktiske og demokratiske årsaker.

Vi tror det vil by på utfordringer, men at landsdelen som helhet vil være tjent med den styrken som ligger i et felles fylke. Derfor vil vi Venstre gå foran med et godt eksempel og trolig slå sammen fylkespartiene til et Agder Venstre fra 2010.

7 Venstre vil gi de som har gode ideer mulighet til å satse på disse.

Sørlandet er en landsdel med mange gründere. Vi skal arbeide for at disse får gode vilkår i kommunene og bli møtt med en positiv og takknemlig holdning fordi de er villig til å satse nettopp i våre kommuner.

8 Venstre vil kjempe for at eldre og hjelpetrengende får hjelp så nær hjemmet som mulig.

Vi vil derfor kjempe for en helsereform hvor sykehjemmene og helsetjenesten i den enkelte kommune blir styrket, slik at alle kan få hjelp til grunnleggende behandling i sin hjemkommune.

9 Venstre vil stå på for utdanning.

Skole har alltid vært og vil alltid være en kjernesak for Venstre. Vi vil ha skoler som fokuserer på innhold og dyktige lærere. Dette skal være hovedfokus fra første skoleår. Vi er også så heldig at vi har et universitet i landsdelen. Vi skal kjempe for at dette får de midlene og de rammene som skal til for å være en ledende institusjon for høyere utdanning i landet.

10 Venstre skal fokusere på egen politikk.

Vi skal være opptatt av egen politikk og arbeide for gjennomslag for denne, men være åpne for samarbeid med andre partier for å gjøre Sørlandet til et enda bedre sted.

Innledningsvis nevnte jeg at Venstre er et parti med innflytelse lokalt. Men lokale venstrepolitikere har også stor påvirkning sentralt i Venstre. Venstre i Agder har to i sentralstyret, fire som møter i landsstyret, to i valgkomiteen som skal finne kandidater til den nye ledelsen i partiet og vi har lederen i Unge Venstre.

Det betyr at vi har en stor mulighet til å påvirke partiets politikk. Men enda viktigere er at vi har opplevd en stor tilstrømning av nye medlemmer i partiet etter valget. Det har gitt oss ny vitalitet og forsterket tro på fremtiden.

Arnt Gunnar

Tønnessen

Leder i Aust-Agder Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**