IDAG: Folkemøte om utbygging av Lundsjordet

Ikveld kl. 1800 skal det være møte om utbyggingen av Lundsjordet, på rådhuset i Sundet. Det er planmyndigheten i kommunen som er arrangør. Venstre er mot utbyggingen i sin nåværende form, og mener det finnes alternativer som ivaretar både landbruksjord og fortetting ved kollektivknutepunkter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


05.juni omtalte EUB planene over hele førstesiden (lenken er fjernet), og Eidsvoll Venstres kommunestyrerepresentant Knut Bakkehaug kommenterte saken dagen etter. Han uttalte da at “Vi kan forsøke å forene målene om å bevare dyrket mark og bygge ut rundt kollektivknutepunkter, og vi kan velge å styre utbyggingen i Akershus. Vi må tenke oss godt om, og styre prosessen”.

Større utnyttelsesgrad
En av naboene til utbyggingen, Lars Kristian Johnsen uttalte til EUB 05.juni: “”— Vi har hele tida visst at det skal bygges på Lundsjordet, men den første kommunedelplanen satte en utnyttelsesgrad på 25 prosent og maks byggehøyde på tre etasjer. Nå er utnyttelsesgraden på 45-85 prosent og 4-8 etasjer. – I tillegg kommer et kjempehøyt hotell. Det var først tenkt på 15 etasjer og 50 meter. Nå er det endret til 58 meter. Dessuten er et boområde endret til sentrumsområde, hvilket betyr større utnyttelsesgrad,”.

Informasjon om endringer i planene
er formålet med kveldens møte, ifølge kommunens planavdeling. De opplyser: Planmyndigheten i kommunen arrangerer møtet, for at de som er berørt av planforslaget skal kunne få svar på hva som berører dem i planen. Hvilke endringer som er gjort siden forrige runde. Høringsfristen er 15.08, men de berørte har fått utsatt frist til 22.august. Du kan se planforslaget her.

Opprinnelig var det et folkemøte om saken i desember ifjor.

To forenelige mål
Rikspolitikerne har vedtatt to mål; å bevare mest mulig av norsk landbruksjord, og fortette/bygge ut boliger og næringsvirksomhet ved kollektivknutepunkter. Det siste målet skal redusere behovet for biltrafikk, og dermed forurensning.

Eidsvoll Venstre mener det er mulig å forene disse to målene, ved å bygge ut andre steder enn Lundsjordet, f.eks rundt Sundet og på Langset.

– Vi kan styre utviklingen
mener Knut Bakkehaug. Han mener det er viktig å stoppe opp, og stille spørsmålet om hva Eidsvoll skal være og hva skal vi tilby de som flytter hit. Han understreker at politikerne ikke må si ja til alle utbyggingsforslag som blir presentert. – Akershus er et grønt fylke, med stor matproduksjon. Det er et nasjonalt mål å opprettholde matproduksjonen, og da kan vi ikke bygge ned matjorden. Ethvert slikt vedtak er irreversibelt, understreker han. Bakkehaug forstår at mange vil flytte til sentrumsnære områder, og at både Oslo og fylkene rundt er attraktive å slå seg ned i. Men han er ikke med på at Akershus skal miste sitt grønne preg uten debatt. – Vi har et valg. Vi kan forsøke å forene målene om å bevare dyrket mark og bygge ut rundt kollektivknutepunkter, og vi kan velge å styre utbyggingen i Akershus. Vi må tenke oss godt om, og styre prosessen, sier Bakkehaug.

Les hele intervjuet med Bakkehaug, om utviklingen i Eidsvoll her.

Har politikerne kapitulert?
Holder det å regulere tomter til bolig- og næringsformål, og så lene seg tilbake og vente på utbyggere? Eidsvoll Venstres utspill om alternativer til Lundsjordet og om å lage park på Sundtoppen har skapt debatt i Eidsvoll i sommer, og Venstre har skrevet flere innlegg for å utdype sitt syn, og for å etterlyse hva de andre partiene mener. Du kan lese noen av innleggene her:

Almåsvold om Sundet: – En ønsket utvikling (25.07)
Du tar feil, ordfører! (30.07)
Klare til debatt – på et høyere nivå (01.08)
Madsen og markedet (03.08)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**