— Gårdsnavn er historie

Deler av historien vår forsvinner om vi lar gårdsnavn bli borte til fordel for vegnavn alene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Vinter, vei

Foto: Sesselja Bigseth

I fjor fikk over 4000 eiendommer i Nes nye vegnavn.

De nye adressene skal sørge for at alle på en enkel måte kan identifisere og finne frem til bygninger og boliger som det er viktig å finne fram til. Dette er viktig bl.a. i forbindelse med ambulanseutrykninger.

Har en historisk verdi
Men samtidig som mange eiendommer har fått nye vegnavn, er det en rekke eiendommer som har mistet retten til å bruke gårdsnavnet i den offisielle adressen. En av dem er Harløw, gårdsbruket til Alan Nicholson. Han mener historien vår blir fattigere uten disse gårdsnavnene.

— Med denne adressepolitikken velger Nes kommune å hoppe bukk over en svært viktig del av historien, nemlig bureisningstida på første halvdel av 1900-tallet. Dette er en svært viktig del av Nes-historien, sier Nicholson til Romerikes Blad.

Nes Venstre enig med Nicholson
Venstres kommunestyrerepresentanter støtter dette synet.

— Da vi i kommunestyret vedtok den lokale normen sto det ingenting der om at gårdsnavn eller stedsnavn skulle fjernes til fordel for vegadresse. Hadde det så gjort, ville vi i Venstre tatt til orde for å verne disse, sier Åse Birgitte Skjærli.

Vil kjempe for navnet

Nicholson opplever det som et identitetstyveri når han nå ikke lenger får bruke Harløw-navnet og nekter å gi seg. Han er villig til å kjempe for retten til å bruke Harløw-navnet i adressen.

— Om nødvendig tar jeg denne saken til retten, sier Nicholson.

Alan Nicholson er innstilt på 19. plass på Nes Venstres valgliste for kommunevalget 2011.

Nes Venstre oppfatter gårdsnavn på yngre bruk som viktig og historisk bevaringsverdig på lik linje med eldre gårdsnavn. Nes Venstre vil derfor stille en interpellasjon i kommunestyret om bevaring av gårdsnavn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**