Åpenhet om verv og økonomiske interesser

Ski Venstre ønsker åpenhet i Ski kommune i forhold til hvilke interesser politikere og ansatte har utenfor rådhuset. Interpellasjon om verv og økonomiske interesser ble derfor levert inn i desember, og skal opp i kommunestyret 16. januar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Ski Venstres representant i kommunestyret, utvalgsmedlemmer samt varaer vil registrere seg i Styrevervregisteret så snart det blir mulig. Vi ønsker offentlighet rundt de bindinger våre politikere har i forhold til rollen sin som politiker. Den samme åpenhet må gjelde for de administrativt ansatte i kommunen, som i det daglige forvalter innbyggernes interesser gjennom vedtak som fattes av folkevalgte. Ski Venstre oppfordrer derfor til at både politikere og ansatte i kommunen registrerer seg i et register kalt Styrevervregisteret.

Styrevervregisteret er et verktøy som KS tilbyr kommuner, fylkeskommuner og kommunalt eide selskaper å ta i bruk. Hensikten er å skape større åpenhet om hvilke roller og økonomiske interesser de ulike personene har. Venstre ønsker åpenhet i forvaltningen, og ønsker derfor å være med på å styrke registerets funksjon.

Opplysningene i styrevervregisteret er åpne for allmennheten, og kan brukes internt for bevisstgjøring i forhold til ulike roller personer i kommunen eller kommunale bedrifter har. Eksternt bidrar registeret til åpenhet, og mulighet for omverdenen til å kunne vurdere en persons habilitet i tilknytning til ulike saker som er under behandling i kommunen.

Registeret er basert på frivillighet i forhold til den enkelte organisasjon, men det er også frivillig om den enkelte person i kommunen eller kommunalt eid selskap ønsker å la informasjon om seg selv bli registrert (grunnet personvernhensyn). En skal derfor være klar over at Styrevervregisteret ikke kan gi en hel og full oversikt over alle verv og økonomiske interesser personer har.
Like fullt — Styrevervregisteret vil være et svært godt verktøy i arbeidet for å sikre allmennhetens tillit til politikere og forvaltning.

Spørsmål til ordføreren:
1) Vil ordfører legge fram sak om styrevervregisteret for kommunestyret?
2) Hvilke tiltak vil ordføreren i så fall gjennomføre for at alle kommunens politikere registrerer seg i registeret?
3) Hvilke tiltak vil ordføreren gjennomføre for at administrasjonen og ledelsen (styre og administrasjon) i de kommunalt eide selskapene registrerer seg i styrevervregisteret?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**