Venstre vil ha lærermilliard

I dag la Venstre frem sitt alternative statsbudsjett for 2009. Venstre foreslår 350 mill. kroner og 200 mill. kroner til hhv. kompetanseheving og rekruttering av lærere ut over Regjeringens forslag. Dersom forslagene fra Venstre får flertall innebærer det at det samlet vil bli bevilget 1 mrd. kroner til disse tiltakene i 2009.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


– Den største utfordringen norsk skole står overfor i dag er å sikre nok kvalifiserte lærere. Den samlede satsingen på videreutdanning og rekruttering av lærere i 2009 vil passere en milliard dersom Venstres budsjettforslag får støtte i Stortinget, sier Venstres utdanningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum.

Videreutdanning
Det er positivt at Regjeringen omsider har fått på plass et bedre system for videreutdanning, men Venstre mener læreren ikke selv skal belastes med 20 prosent av kostnaden slik regjeringen legger opp til.

 Venstre vil ha massiv satsing på videreutdanning av lærere.

Venstre vil ha massiv satsing på videreutdanning av lærere.
Foto: Luth

– Vi synes også at Regjeringens ambisjoner om at systemet fullt utbygd skal gi mulighet til videreutdanning for 2500 lærere årlig blir for puslete, sier Dørum. Han mener at stat og lokal skoleeier skal dekke alle utgiftene knyttet til videreutdanning.

Venstre foreslår derfor 350 mill. kroner i økt bevilgning til kompetanseheving av lærere, noe som potensielt vil kunne gi om lag 70 pst. flere lærere muligheten til kompetansehevende videreutdanning uten reduksjon i lønn, gitt en tilfredsstillende vikarsituasjon og kapasitet i høyskole- og universitetssystemet.

Rekruttering av lærere
Samtidig mener Venstre at Regjeringen ikke tar rekrutteringsutfordringene i norsk skole tilstrekkelig på alvor.

 Rekruttering av nok lærere er de nstørste utfordringen norsk skole står overfor.

Rekruttering av nok lærere er de nstørste utfordringen norsk skole står overfor.
Foto: Microsoft

– Å sette av 50 mill. kroner er ikke spesielt offensivt. Venstre vil derfor bruke 200 mill. på å utvikle nasjonale rekrutteringsplaner, med hovedvekt på rekrutteringsstipend og seniortiltak, sier Dørum.

I tillegg foreslår Venstre en rekke bevilgninger til leksehjelp, rådgivning, musikk- og kulturskoler, samiske læremidler, samarbeid mellom hjem og skole, håndverksfag, og tiltak for å motvirke frafall.

Venstre ønsker ikke å utvide skoledagen på nåværende tidspunkt, og vil også avvikle frukt og grønt-ordningen f.o.m. høsten 2009.

– Det handler om å prioritere det viktigste først, og da mener vi at pengene heller må brukes på gode og mange nok lærere, understreker Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**