Kompetanseløft for lærerne
Kunnskapsløftet (K06, den nye skolereformen), baserer skolen på fem basisferdigheter, den femte av dem fokuserer på digital kompetanse. For at denne ferdigheten skal kunne innføres i skolen, kan det være viktig for mange lærere å få et kompetanseår slik at de kan føle seg trygge på dette feltet. Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) i skolen åpner også for bruk av sammensatte tekster i undervisningen. Det er påvist at elevers korttidsminne fungerer bedre når lyd, bilde og tekst benyttes samtidig i undervisningen, og såkalte sammensatte tekster er dermed tilpasset en større gruppe elver. Alle elever har krav på undervisning tilpasset sitt nivå, og IKT i undervisningen er et viktig verktøy i en skole for kunnskap og like muligheter. Men for at denne muligheten skal kunne utnyttes til fulle må det være et krav at skolene har det utstyret som trengs for å kunne utføre undervisning ved hjelp av IKT, samt at lærerne har den nødvendige kompetansen for å videreføre digital kunnskap til elevene!
Økonomisk sett er kompetanseår for lærerne et "vinn – vinn" prosjekt. Vi må jobbe etter føre var – prinsippet, og siden skolen gir kunnskap og sørger for sosial utjevning er det svært viktig å sikre kompetansen nettopp her.
De eldre lærerne er i besittelse av erfaring, kompetanse og kunnskap som det er spesielt viktig å ivareta. De representerer verdier som er helt nødvendige i skolen, og vi må ta vare på deres kompetanse. Venstre vil gjennom kompetanseår for lærerne sørge for at denne generasjonen lærere får muligheten til å holde seg oppdatert på det nye, eller hente inspirasjon fra andre relevante felt. På denne måten bevares de eldre lærernes kunnskap og erfaring i skolen. Slik vil Venstre opprettholde kunnskapsskolen, representert av de ulike lærerkreftene.
Mer fysisk aktivitet i skolen
For at elevenes læreforutsetninger skal være så gode som mulig, er det viktig med fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet er tett knyttet til helse, og vi vet at fysisk aktivitet legger et bedre grunnlag for læring, økt trivsel og gode vaner. Venstre mener derfor at vi trenger mer fysisk aktivitet i skolen. Den enkelte skolen bør gis mulighet til å bruke ressurspersoner i lærerkollegiet, slik at de kan ha prosjekter hvor mer fysisk aktivitet settes på timeplanen. Venstre vil fokusere på betydningen av fysisk aktivitet i forhold til helse og læring. Gode forutsetninger for lek og læring kan skapes gjennom fysisk aktivitet, og på denne måten kan elevene også oppnå en bedre energiflyt i løpet av skolehverdagen.
Entreprenørskap i skolen
Venstre vil vektlegge betydningen av å utvikle kunnskaper og ideer, og ønsker derfor å satse på entreprenørskap i skolen. Entreprenørskap ivaretar evnen til innovasjon, nytenkning og nyskapning, og sees i forhold til globaliseringsspørsmål. Entreprenørskap i skolen er viktig for å kunne sikre Rakkestad i fremtiden, det er et viktig satsningsområde fordi det er en langsiktig strategi for bosetting og næringsutvikling i kommunen. Rakkestad må jobbe fremtidsrettet og ha ambisjoner for seg selv, gjennom entreprenørskap kan vi ivareta elevenes kreativitet, nyskapning og nysgjerrighet, og på grunnlag av dette mener Venstre at det er svært viktig å få entreprenørskap tidligere inn i skolen.
Ved å gi lærerne et kompetanseår vil Venstre styrke skolen, samtidig ønsker vi å sikre elevenes læreforutsetninger ved at mer fysisk aktivitet settes på timeplanen. Fysisk aktivitet har stor betydning i forhold til helse og læring, samt at det legger grunnlag for gode vaner hos eleven. Venstre vil også satse på entreprenørskap i skolen. Entreprenørskap er viktig for å sikre Rakkestad i fremtiden, og for å ivareta nytenkende, nyskapende og kreative krefter.
Rakkestad Venstre
Elin Gjerberg