Fairtrade-kommune — rettferdig handel i Nord-Fron

Vi i Nord-Fron Venstre går inn for at Nord-Fron skal få status som Fairtrade-kommune. På den måten vil vi øke den sosiale bevisstheten og samtidig ha mulighet til å velge et mer etisk forbruk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Hva er Fair Trade?
Fair trade betyr rettferdig handel og er handel som sikrer varens produsenter et minstemål av rettigheter. Mange produsenter i utviklingsland får for lave priser på produktene sine, fordi mellomleddene ofte tjener mest. Ved rettferdig handel kutter man ned på antall mellomledd mellom produsent og sluttforbruker, slik at en større del av inntekten faller på produsenten. I tillegg vil man sikre produsenter bl.a. minstelønn, lønn ved sykdom og ulykkesforsikring.

Fairtrade-kommuner og —byer finner man i dag i hele Europa, og nå begynner Norge å komme etter. Venstre har i flere norske byer og kommuner gått i bresjen for Fairtrade, og nå
håper vi at Nord-Fron føye seg inn i rekken.
For å kunne bli sertifisert som fairtrade-kommune må man tilfredsstille visse krav:

Det må dannes en lokal styringsgruppe som har ansvaret for å drive arbeidet fremover. Styringsgruppen kan bestå av hvem som helst i kommunen —jo større bredde jo bedre, men det må være en representant fra kommunen.
Kommunestyret må gjøre et vedtak om å støtte Fairtrade, og servere fairtrade-merket kaffe og te til sine ansatte og på møter.
Et utvalg av Fairtrade-merkede produkter må være tilgjengelig for forbrukere i lokale butikker og serveringssteder.
Fairtrade-merkede produkter må benyttes i et visst antall lokale bedrifter, skoler, kirker eller lignende.
Det skal drives et aktivt informasjonsarbeid i kommunen.

Hva blir konsekvensene?
Hvis Nord-Fron skulle få status som fairtrade-kommune, vil dette bety økt kjennskap til og forbruk av fairtrade-merkede produkter. Vi øker også vår egen bevissthet om etisk forbruk, og bidrar til en positiv utvikling bare ved å handle de rette produktene i butikken. Vi vil da være med på å bidra til garantert god handel mellom småprodusenter i u-land og oss som forbrukere. Dette kan også være en nyttig portal inn i andre miljøbevisste ordninger, og et mer utviklet etisk forbruk.

Hvordan vil den enkelte i Nord-Fron merke forskjell?
Det er i dag bare et begrenset utvalg av fairtrade-produkter å få kjøpt i Nord-Fron. Forskjellen blir muligheten til å ta mer bevisste valg, og øke egen kunnskap om dette problemet. For arbeidere og småbønder som ikke har mulighet til å brødfø sine egne familier, eller sende barna sine på skole, er denne merkeordningen gull verdt.

Hvorfor vente? Tenk globalt, handle lokalt![em]

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**