Historielagshefta er her!

Fleire historielag gir ut årsskrift kvart år. Her er presentasjon av årets hefte frå Austre Moland historielag, presentert på ungdomshuset Heimtun nyleg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Nytt og innholdsrikt
hefte fra Austre Moland

Redaksjonen

Foto: Jan Kløvstad

På bildet Helge Ove Tveiten, Kirsten Noddeland, Terje Øigaren, Astrid Weierholt og Liv Ristøl i redaksjonen for “Dei gav oss ein arv”, Austre Moland historielag.

Skole, skolesentralisering, språkstrid, sjømannsliv og bygdelov er blant emnene i årets "Dei gav oss ein arv" fra Austre Moland historielag. For sjuende året på rad gir historielaget ut et årsskrift med artikler fra bygdelivet i Austre Moland. I år står skolen sentralt, med 60-årsjubileum for Nesheim skole og en fyldig artikkel av Helge Ove Tveiten om skolesentraliseringa og striden mellom bokmål og nynorsk i skolekretsene i bygda. Tveiten skriver også om alle navna langs Lilleelv, og Ole Georg Fjærbu og Martha Gunda Vaaje gir ei grundig innføring i historia til grenda Bjornes fra gruvedrift til Granestua. Det er intervjuer både med den snart 100 år gamle Harald Thorbjørnsen, med Kjevikfamilien som flytta til bygda da gården i Tveit blei ekspropriert til flyplass og med Jens Mørland, lastebilsjåfør og tømmersjåfør i mange tiår.

Terje Øigaren presenterer det historielaget til nå veit om be-lagtradisjonen i bygda og inviterer leserne til å granske mer i sine nabolag. Ruth Hamran har skrevet om funnet av sølvskatten fra vikingtida på Woie, mens Astrid Weierholt holder seg i nyere tid med skildring av en stor jentefest på ungdomshuset Heimtun. Hele heftet er rikt illustrert, særlig med bilder fra Arne Harvelands rikholdige samlinger. Kaja Brekkenes har presentert hver eneste familiemedlem på et familiebildet fra 1899 grundig. Hennes presentasjon er ei lærebok i slektsgransking som mange bør få med seg.

————–
Dei gav oss ein arv
7. årgang
Austre Moland historielag
Redaksjon: Astrid Weierholt, Kirsten Noddeland, Helge Ove Tveiten, Liv Ristøl, Terje Øigaren, Jan Kløvstad og Martha Gunda Vaaje
96 sider, illustrert, kr 150,00

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**