Krematoruim – misforståelser og maktarroganse

Formannskapet i Gjøvik kommune er i ferd med å kjøre krematroie-saken inn en vanskelig vei, bokstavelig talt. Når innbyggerne opplever maktarroganse og ikke møter forståelse, kan en ikke vente at de stiller seg langs veien og jubler.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


– Hvis det er misforståelser ute og går, så må byggherren Gjøvik kommune ta det største ansvaret for det. Da må vi som politikere stille oss spørsmålet om vi faktisk skal starte helt på nytt igjen, sier Venstres gruppeleder Ketil Kjenseth.

– Å bygge nytt krematorium er ingen imot. Plasseringen av det, derimot, er svært mange opptatt av. Det viser de snart 5.000 underskriftene som tilsammen er samlet inn i saken. Vi kan ikke bli sinte og sure på innbyggerne for at de bryr seg om nærmiljøet. Da må vi ta dem med på råd, når de sier så tindrende klart i fra, sier Kjenseth. Miljøpolitikeren advarer mot å la det gå for stor prestisje i saken.
– Tross alt er det miljøutfordringer (utslipp) som settes opp mot miljøutfordringer (trafikkbelastning og arealbruk). Hvis SFT ble spurt om hva som er verst, så er jeg faktisk ikke så sikker på hva svaret ville bli, sier Kjenseth og vurderer om saken bør gis enda bedre tid gjennom å følge kommuneplanprosessen.

Det var Gjøvik Venstre og Ketil Kjenseth som sendte brev til ordføreren 18. oktober og ba om at det ble utredet flere alternative tomter for nytt kreamtorium i Gjøvik kommune. Ordføreren tok oppdraget og tok med seg 6 forslag til formannskapet i desember.
– Men der skjedde det litt utrolige at formannskapet gikk videre med de to alternativene som de måtte se var de mest kontroversielle, fortsetter Kjenseth. De må ha trodd at bare de styrte unna strandsona, så ville alle juble for nytt krematorium. Men da hørte ikke godt nok etter.

– Kreamtorium i et boligområde var også en del av saken på Gjøvik Gravlund. Den debatten gikk tydeligvis formannskapet hus forbi. Har du muligheten til å velge det bort, så klart du gjør det, sier Kjenseth. Og det er det saken handler om. Å finne ei tomt som er så nær en gravlund som mulig og så langt fra boliger som mulig. Så langt har formannskapet bare tenkt nærhet til gravlund.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**