– Eg er provosert over forslag til rikspolitiske BESTEMMELSER om kjøpesenter

Venstres Jan Kløvstad var provosert over at staten nå vil lage rikspolitiske BESTEMMELSER og ikkje berre retningslinjer for kjøpesenter i dagens bystyremøte. – Det er dei lokale folkevalte som best veit kor skoen trykker, og det er kommunane og fylkeskommunane som må ta ansvar for eiga utvikling, sa han.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Det kommunale sakspapiret som Venstre støtta fullt ut, står her.

Driftstyret vedtok rådmannens forslag einstemmig tidlegare på dagen.

Bystyredebatten
I bystyredebatten argumenterte SVs Rune Sævre for at staten skal bestemme over lokalisering av kjøpesentre. Ordførar Torill Rolstad Larsen, Arbeidarpartiet, heldt eit sterkt innlegg for lokalt sjølvstyre og var lei av å stadig bli overkøyrt av sentralt byråkrati.

Jan Kløvstad blei grundig provosert av Sævres innlegg og hans manglande respekt for veljarar lokalt, for lokale og regionale folkevalte. – Eg hadde håpa eg kunne få sleppe å høyre slikt gufs frå ein idelogi med sentralisering og manglande tillit til folk, som det vi høyrte her nå, sa Kløvstad. Det er oss lokalpolitikarar som skal ta ansvaret for å finne dei beste løysingane lokalt. Noen gonger kan det Venstre meiner er det rette kome i mindretal, men likevel vil eg hevde det lokale sjølvstyrets rett, sa han.

I debatten var det berre Gjermund Røysland Bjørndal, Arbeidarpartiet, som støtta SV.

– Hver eneste krone kan spores tilbake til forretningsmann/kvinne som tjente den. Og hver forretningsmann/kvinne bærer i seg en idé som driver hans/hennes entreprenørskap, sa Sanjin Salahovic og spurte hvilke ideer som utvikler sentrum, og hvilke ideer utvikler utkantene. Om statens bestemmelsen, tatt bokstavelig, utdyper striden mellom sentrum og utkantene? Sanjin viser til behov for lærde folk som kan gjøre synlige ideene som står bak utbygging i de områdene og kan redegjøre for den eventuelle striden mellom dem.

Eit tilleggsforslag frå Arne Austenå, Framstegspartiet blei inkorporerert i rådmannens forslag, og berre SVs tre representantar og to frå Ap stemte for at staten skal ha all makt over etablering av kjøpesenter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**