Regjeringen sier nei til å løfte forskningen

– Jeg er svært skuffet over at regjeringspartiene ikke er villige til å forplikte seg med hensyn til en kraftig forskningssatsing og å øke det strategiske handlingsrommet for norsk FoU, sier Venstres forskningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Stortingets forskningskomite behandlet i dag innstilling til Venstres forslag om å øke det strategiske handlingsrommet i norsk forskning og utvikling (FoU).

Føyer seg inn i rekken

 - Med dette taper Regjeringen ytterligere troverdighet i forskningspolitikken, sier Odd Einar Dørum.

– Med dette taper Regjeringen ytterligere troverdighet i forskningspolitikken, sier Odd Einar Dørum.
Foto: Rune Kongsro

Venstre får støtte fra resten av opposisjonen for nesten alle forslagene i dokumentet, unntatt forslaget om å stadfeste målene for forskningsfondets beholdning i 2009 og 2010. Regjeringspartiene er ikke villig til å gå med på noen av Venstres forslag.

– Dette føyer seg inn rekken av hvileskjær og manglende satsinger fra den rødgrønne regjeringen på forskningsfeltet, uttaler Dørum, som viser til at Venstre har fått støtte for representantforslaget fra både Forskerforbundet og Tekna.

Budsjettkonsekvenser
I innstillingen begrunner regjeringspartiene blant annet sin manglende støtte med at forslagene fra Venstre har budsjettkonsekvenser, og derfor må sees i sammenheng med de årlige budsjettbehandlingene.

– Det meste i politikken har budsjettkonsekvenser. Hvis vi fra nå av ikke kan fremme forslag som dreier seg om handlefriheten innenfor budsjettrammer er dette bare nok et uttrykk for at Regjeringen verken har ambisjoner eller vilje på forskningens vegne, sier Dørum.

– Regjeringens første test er å rette opp hvileskjæret for universiteter og høyskoler i Revidert nasjonalbudsjett, avslutter Dørum.

Les saksdokumentene (forslag og innstilling) her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**