17.mai

Gratulerer med dagen alle sammen.
I dag er det dagen for å feire friheten. En frihet som vi ikke kan eller skal ta for gitt.
Barn lar friheten konkretiseres i gleden over å kunne spise så mye is og pølse de bare vil.
Russen lar frihetsgleden blåses ut av fløyter og spetakkel, de farger byen og nyter sin ungdommelige galskap i fri utfoldelse.
De voksne gleder seg ved å pynte opp hjem og bil. Gleden over hver en blomst og nyvaskede vindu, som kanskje ingen ser, men som viser den frihet de har til å gjøre som de vil med sitt eget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Denne retten er gitt oss av tidligere menn og kvinner som kjempet for at vi skulle ha det slik, menneskelige bautaer som vi kan skue tilbake på og beundre. I disse menneskers eksempel ligger det en utfordring til oss alle som er heldige nok til å være frie. Utfordringen er og aldri glemme den bror, nabo, venn eller det menneske som ikke lever i den frihetens sfære som jeg gjør. Kjempe for at denne retten også skal bli deres.

17.mai er for alle og den gjelder alle. Jeg husker mine dager på Fjære skole. Jeg husker min lengtende tid i køen ute på grusbanen, på min tur til å sitte på hesten som ble leid rundt i ring for at jeg skulle få følelsen av å være en cowboy. Jeg husker gleden da det var min tur, gleden over at jeg fikk ri på hesten slik alle de andre gjorde.
For det er nettopp det denne dagen handler om. Dagen er for deg. Du er en del av den frihet vi nyter her i Norge, i Aust-agder, i Grimstad akkurat nå. Det er ingen utenfor og alle feirer det samme, og får lov til det samme.

Friheten skal vi ikke ta for gitt. Nyt friheten i dag, ikke tenk på at det ble en pølse for mye og gled deg over ketchupflekken på findressen. Husk denne gleden også de andre dagene, når du møter et smil fra ett fritt menneske.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**