Potetdyrking i Finnmark?

– Det er faktisk potetens år i år, sier Venstres Vera Lysklætt – som håper at egenproduserte poteter kan få en renessanse også i Finnmark.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Nord-finsk potetsuksess
I Nord-Finland har de utviklet potetsorter som gir store og fine avlinger under de klimatiske forholdene og den korte veksttida som er på Nordkalotten. – Kan man dyrke poteter i Nord-Finland, er det ikke umulig å gjøre det i Finnmark også sier Vera Lysklætt.

Vera Lysklætt, potet

Foto: Vera Lysklætt

Etterlyser potetsatsing
– Potetdyrking kan bli ei ny næring i Finnmark, i tillegg handler dette om matsikkerhet. Vi trenger ikke kjøpe poteter fra utlandet, når vi like godt kan produsere dem selv her hjemme. Potet kan vi dyrke i hele Finnmark. Men, for å unngå skadegjørere på potet og smitte til jordbruksarealer så er det viktig å bruke sertifiserte settepoteter, sier Vera Lysklætt som mener landbruksmyndighetene burde se på mulighetene for potetdyrking også i Finnmark.

Potet-optimisme
Godkjente settepotetforretninger kan søke godkjenning for sertifisert settepotetproduksjon med bakgrunn i at sorten er registrert i EU og at dokumentene fra gjennomførte tester er tilgjengelig.
– Det er derfor ikke helt umulig ut at vi en gang i framtida skal kunne ta i bruk finske potetsorter i Finnmark, avslutter Lysklætt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**