Lars Sponheim om trontalen: – Viljeløst fra Regjeringen

– Det var ingen politiske overraskelser i regjeringens trontale som ble lest opp av Kong Harald i Stortinget i dag. Det er ikke overraskende. Den siste trontalen fra den sittende regjering bekreftet bare bildet av en regjering som ikke vil noe spesielt, men som framstår mer og mer som et rent administrasjonsstyre, mener Venstres leder Lars Sponheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Lars Sponheim

Foto: Rune Kongsro

Trontalen var dessverre blottet for signaler om vilje til handling. Nå har vi behov for å gjøre de riktige og viktige prioriteringene. Norge må videre, vi går åpenbart mot dårligere tider. Da trenger vi styring og politisk vilje. Skal vi lykkes må vi få til en overgang til kunnskapsøkonomien, og ikke sitte fast i gammeldags tankegang om et samfunn som ikke finnes lenger. Det må satses målrettet på skole, kunnskap og forskning. Vi har ikke råd til å la være å satse på framtiden slik denne regjering har gjort gjennom bl.a. sitt selvtitulerte hvileskjær i forskning, sier Lars Sponheim

Offentlig sektor må fornyes
Etter Venstre og Sponheims syn er reformer av offentlig sektor den viktigste utfordringen og det viktigste behovet vi nasjonalt står overfor. Regjeringens svar er at det kanskje kommer en Stortingsmelding som diskuterer problemstillingen det neste året. Det er alt for passivt. Vi trenger fornying av offentlig sektor. Ikke minst trenger vi å bruke arbeidskraften mer fornuftig. Det er en oppgave denne regjering verken evner eller vil ta tak i, i redsel for å støte bort støttespillerne i"den lange valgkampen".

Ny regjering
Dagens regjering har misbrukt mulighetene sine og trontalen vitner om at regjeringen ikke har så mye mer å gjøre. Derfor trenger vi et regjeringsskifte og Venstre er beredt til å danne regjering sammen med Høyre og KrF. Det vil være det beste for Norge.

Renten må ned
– Det blir veldig spennende å følge trontaledebatten på mandag og budsjettframleggingen på tirsdag for å se om regjeringen virkelig ikke har tenkt å gjøre noe annet eller annerledes en den ufokuserte "klatte-politikken" vi har sett så langt. Det viktigste nå er at regjeringen legger fram et budsjett som bidrar til rentenedgang, og som peker ut retningen inn i framtiden gjennom satsing på utdanning, kunnskap og det miljøvennlige næringslivet vi skal leve av i framtiden, sier Venstres leder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**