– Hva skjer med Murmansk?

Heving av Murmansk er ikke en post i regjeringas forslag til statsbudsjett for 2009. – Jeg vil på det sterkeste oppfordre Helga Pedersen om å få fortgang i arbeidet med anbudsprosessen for heving av Murmansk. Det oppleves som et svik overfor befolkningen på Sørøya at løftet om fjerning av vraket ikke er inne på neste års statsbudsjett, sier Vera Lysklætt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Vera Lysklætt på Sørøya med Murmansk i bakgrunnen.

Vera Lysklætt på Sørøya med Murmansk i bakgrunnen.
Foto: Venstre

– Hodeløs veisatsing
Regjeringa dobler antallet nye veiprosjekter i 2009. Dette gjør at en fullføring av E6 vest for Alta må vike også denne gangen.

– Dette er en hodeløs prioritering og jeg er svært skuffet over at E6’n vest for Alta ikke er prioritert i denne omgangen heller. Dette er tross alt den eneste stamveien vi har inn til fylket vårt, uttaler Venstres stortingsrepresentant Vera Lysklætt. – I stedet for å holde maskinene i gang der de er, så må de nå altså flyttes til et helt annet sted. De gjør det stikk motsatte av hva statsministeren har gjentatt i høst, om å bygge seg ferdig og bruke pengene mer effektivt, sier Lysklætt. Hun mener dette bærer bud om valgflesk til flest mulig, og ikke en effektiv samfunnsutnyttelse av skattebetalernes penger.

Anleggsarbeider Tony Pedersen fra Skjervøy i samtale med Vera Lysklætt

Anleggsarbeider Tony Pedersen fra Skjervøy i samtale med Vera Lysklætt

– Trasig kutt til Samisk høgskole
Regjeringa foreslår å kutte 3 mill kr i bevilgningen til samisk høgskole i 2009. Færre studenter er trolig en årsak til kuttet.

– Regjeringa burde brukt deler av pengene de nå kutter til å innføre en stipendordning og satse på økt søkning til lærerutdanningen. Vi står foran ei stor utfordring med å rekruttere samiskspråklige lærere, sier Venstres Vera Lysklætt og betegner kuttet til samisk høgskole som trasig. For inneværende skoleår, 2008/2009, er det kun 17 studenter ved lærerutdanninga. I 2001 var det hele 46 søkere til samme utdanning.

Vera Lysklætt med t.v. direktør Anders J.H. Eira og rektor Steinar Pedersen ved Sámi Allaskuvla.

Vera Lysklætt med t.v. direktør Anders J.H. Eira og rektor Steinar Pedersen ved Sámi Allaskuvla.
Foto: Venstre

– Helt uakseptabelt
Lysklætt hadde forventet at regjeringa kom med nye tiltak og penger til økt produksjon av samiske læremidler. — Etter det store fokuset som har vært på den fullstendige mangelen det er på lærebøker i den samiske skolen som er tilpasset Kunnskapsløftet så står det til stryk at regjeringa ikke øker bevilgningene til utvikling av samiske læremidler, sier Vera Lysklætt. — Det er helt uakseptabelt at det ikke satses på skolen også i de samiske delene av landet. Hun har blant annet etterlyst midler til en koordinatorstilling for dette hos Fylkesmannen i Finnmark, for å styrke dialogen mellom skolene, kommunene og Sametinget.

Vera Lysklætt

Vera Lysklætt
Foto: Venstre

– Gledelig økning til samiske aviser
Lysklætt er svært glad for at regjeringa foreslår å øke tilskuddene til samiske aviser med ytterligere 3 millioner kr i 2009. — Dette vil sikre daglige utgivelser av samiske aviser, sier Lysklætt. Hun er også glad for økningen i bevilgningene til kommunene i Finnmark.

– Omlegging av inntektssystemet for kommunene har slått positivt ut for Finnmark. Men utgiftene vokser like fort som inntektene, så det er ikke mer enn til å opprettholde dagens tjenester, avslutter Venstres stortingsrepresentant fra Finnmark, Vera Lysklætt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**