Vedtekter

Meløy Venstre Vedtekter

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


§ 1. FORMÅL
Meløy Venstre har til formål å arbeide aktivt for Venstres sak i Meløy kommune i samsvar med Venstres hovedvedtekter og Venstres program.

§ 2. MEDLEMSKAP
Personer over 15 år som deler Venstres grunnsyn kan bli medlemmer i laget dersom de ikke er medlem i noe annet parti. Bare den som har betalt kontingenten innen 31. desember, kan regnes som medlem det året.
Laget kan fastsette redusert kontingent for medlemmer av Meløy Venstrekvinnelag og Meløy Unge Venstre (dersom slike lag finnes i kommunen) og for ektefeller som begge er medlemmer av laget. Kontingenten må likevel ikke settes lavere enn den kontingent laget skal betale til Hovedorganisasjonen og fylkeslaget.

§ 3. ORGANISASJON
Meløy Venstre er innmeldt i Nordland Venstre. Ved lokal kontingentinnkreving skal laget innen 31. desember betale den kontingent pr. medlem til fylkeslaget som er fastsatt av fylkesårsmøtet og landsmøtet. Hovedorganisasjonen fordeler fylkeslagenes kontingent. Årsmelding med regnskapssammendrag fra virksomheten siste året (kalenderår) og medlemsliste skal sendes fylkeslaget og Venstres hovedorganisasjon innen utgangen av januar.

Lagets sentrale organer er årsmøtet og styret. Meløy Venstrekvinnelag og Meløy Unge Venstre er selvstendige lag med egne vedtekter som er tilknyttet Meløy Venstre (dersom slike lag finnes i kommunen).
Venstres kommunestyrerepresentanter danner en egen gruppe med egne vedtekter og eget styre. For å fremme likestilling mellom kvinner og menn i politisk arbeid, skal begge kjønn som en hovedregel være representert med minst 40 prosent i lokallagets styrer, utvalg og komitéer. Regelen gjelder også i forbindelse med valg av delegasjoner til fylkesårsmøtet.

§ 4. ÅRSMØTET
a) Kompetanse og sammensetning. Årsmøtet er lagets høyeste myndighet. Årsmøtet skal holdes innen utgangen av januar. Fylkesstyret kan etter søknad dispensere fra denne bestemmelse. Medlemmene innkalles til årsmøtet med minst to ukers varsel. Medlemmer av Venstrekvinnelaget eller Unge Venstre har ikke tale- eller stemmerett uten at de er medlemmer av Venstre.
Konstituering. Under konstituering ledes møtet av lederen.
Møtet oppnevner 1.møteleder, 2.minst en sekretær som fører møteprotokollen, 3. et tellekorps, 4.redaksjonsnemnd og 5.to personer til å underskrive protokollen.

b) Arbeidsoppgaver. Alle ordinære årsmøter skal:

1. Behandle styrets forslag til årsmelding og regnskap. Styret har ikke stemmerett i disse sakene.
2. Fastsette lagets kontingent for kommende år.
3. Velge leder, nestleder, opplæringsansvarlig, økonomiansvarlig, sekretær, og 4-6 varamedlemmer til styret for kommende år.
4. Velge to personer som ikke er medlemmer eller varamedlemmer til styret til å stå for revisjon av lagets regnskaper.
5. Behandle innsendte forslag.
6. Velge utsendinger til fylkesårsmøtet. Utsendingene skal ha fullmakter underskrevet av leder og sekretær i lokallaget. Et styre må bestå av minimum 3 medlemmer: Leder og minst 2 styremedlemmer. Ett av styremedlemmene bør være nettverksansvarlig og ett medlem økonomiansvarlig.

c) VO-utvalg. Årsmøtet skal velge VO-utvalg sammensatt av opplæringsansvarlig, en representant fra Unge Venstre og en fra Venstrekvinnelaget (dersom slike lag finnes i kommunen) etter forslag fra de to organisasjonene pluss to medlemmer til.

d) Valgkomite: Årsmøtet skal velge en valgkomite bestående av tre personer. Årsmøtet avgjør hvem som er leder, og som dermed har dobbeltstemme i tilfelle stemmelikhet mellom to.

e) Avstemmingsregler. Møtelederen fremmer forslag om avstemmingsmåten, men valg skal foretas skriftlig om noen krever det. Vedtak i andre saker enn de som angår vedtektsendringer gjøres med vanlig flertall. Dersom stemmetallene for og mot vedtak er like, faller forslaget. Ved valg av leder kreves over halvparten av de avgitte stemmer. Oppnår en ikke det ved første votering, skal det være bundet omvalg mellom de to som har fått flest stemmer. Dersom det er stemmelikhet ved andre valg, skal det foretas loddtrekning. Stemmesedler ved valg skal inneholde antall navn som tilsvarer antall personer som skal velges. I Venstre er det ikke adgang til å stemme som fullmektig for en ikke-møtende, men stemmeberettiget, delegat/utsending.

f) Ekstraordinære årsmøter. Ekstraordinært årsmøte skal avholdes når styret vedtar det eller når minst en tredel av medlemmene skriftlig krever det. Ekstraordinært årsmøte kan bare behandle den eller de saker som er angitt i innkalling til møtet, og innkalling skal skje med minst en ukes varsel.

g) Protokoller. Protokoll for lokallagsårsmøtet utarbeides av lokallagsstyret og sendes til lokallagsmedlemmene og fylkeslaget.

h) Et medlem kan bare være med å behandle og stemme over samme sak i ett lokallag.

§ 5. STYRET
a) Kompetanse. Styret leder lagets virksomhet mellom årsmøtene i samsvar med de vedtak som blir gjort av årsmøtet. Det kommer sammen minst fire ganger i året, når leder kaller inn til møte eller når 1/3 av styret ber leder om å kalle inn til møte. Styret er vedtaksført når minst halvparten, deriblant lederen eller nestlederen, er til stede.
Styret plikter å følge opp vedtektene, arbeidsoppgaver og retningslinjer og fordele ansvar deretter.

b) Sammensetning. Styret består av de årsmøtevalgte medlemmer, av en representant valgt av Meløy Unge Venstre og en valgt av Meløy Venstrekvinnelag (dersom slike lag finnes i kommunen). Lederen for Venstres kommunestyregruppe tiltrer styret uten stemmerett (dersom slik gruppe er organisert).

c) Arbeidsoppgaver. Styret har ansvaret for at det blir drevet et effektivt arbeid i laget. Det skal ha som særlig oppgave å sørge for et godt samarbeid mellom kommunestyregruppa og laget, å drive kontinuerlig vervearbeid og gjennom opplysning å bidra til å vekke interessen for samfunnsspørsmål. Styret skal med jevne mellomrom, enten ved møter eller gjennom rundskriv, informere medlemmene om sin virksomhet. Styret kan oppnevne de nødvendige utvalg til å ta seg av særlige arbeidsoppgaver.

d) Særlige oppgaver i kommunevalgår. I god tid før kommunestyrevalget skal styret oppnevne en programnemnd som lager utkast til kommunestyrevalgprogram. Programmet vedtas av et medlemsmøte som innkalles skriftlig med 14 dagers varsel.. Stemmerett på møtet har de medlemmer av Venstres organisasjon i kommunen over 15 år. Styret legger på et medlemsmøte fram til behandling og godkjenning en politisk, organisasjonsmessig og økonomisk plan for laget arbeid fram til valget.

e) Nominasjon. Styret forbereder nominasjonen og setter ned en nominasjonsnemnd. Alle medlemmer innkalles skriftlig til nominasjonsmøt med 14 dagers varsel. Valglista settes opp på nominasjonsmøtet. Stemmerett på møtet har de medlemmer av Venstres organisasjon i kommunen som er over 15 år. Andre medlemmer av Venstreorganisasjonene i kommunen har talerett. Avstemming skjer som gjengitt i bestemmelsene for årsmøtet.
f) Valg av utsendinger til fylkeslagets nominasjonsmøte. Valg av utsendinger skjer på lokalt medlems- eller årsmøtet som kalles inn med 14 dagers varsel gjennom skriftlig invitasjon til alle medlemmer i lokallaget. Stemmerett har alle medlemmer av Venstres lokallag i kommunen.

g) Særlige arbeidsoppgaver i stortingsvalgår.
I stortingsvalgår legger styret i god tid fram for et medlemsmøte en politisk, organisatorisk og økonomisk plan for lagets arbeid fram til valget. Utsendinger til partiets nominasjonsmøte i fylket velges på et medlemsmøte som innkalles med to ukers varsel. På dette møtet diskuterer en også kandidater i forbindelse med nominasjonen. På et medlemsmøte skal forslag til valgprogram behandles.

§ 6. SAMARBEIDET MELLOM LAGET OG KOMMUNESTYREGRUPPA
Lederen i Venstres kommunestyregruppe skal holde lagslederen løpende informert om møtene og de viktigste sakene i kommunestyret. Foran hvert møte i kommunestyret innkalles til møte mellom lagsmedlemmene og kommunestyregruppa eller mellom lagets styre og kommunestyregruppa. På disse møtene skal drøftes alle viktige saker som angår kommunestyregruppas og lagstyrets arbeid. Møtene innkalles av lederen av kommunestyregruppa i samarbeid med lagets leder.
På eget møte mellom gruppa og styret diskuteres valg av ordfører, varaordfører, formannskap, representanter til fylkestinget og medlemmer til de viktigste kommunale styrer, råd og utvalg.

§ 7. ENDRINGER I VEDTEKTENE
Disse vedtekter endres av årsmøtet når minst to tredeler stemmer for det. Forslag til endringer må være utsendt til medlemmene minst en måned før årsmøtet. Endringer av vedtektene skal godkjennes av fylkesstyret. Et eventuelt avslag på godkjenning i fylkesstyret kan klages til sentralstyret.

§ 8. OPPLØSNING AV LAGET
Forslag om oppløsning av et lag må behandles på årsmøtet. Blir forslaget vedtatt med 2/3 flertall, skal det sendes fylkesstyret til uttalelse. Endelig vedtak om oppløsning av laget må, for å være gyldig, vedtas med 2/3 flertall på neste årsmøte. Dersom et lag oppløses, skal dets formue, eiendomsrettigheter arkiv o.a. overføres til nærmeste organisasjonsledd. Alle verdier skal stå urørt i 5 år i tilfelle laget blir dannet på nytt.

Hvis nytt lag ikke blir dannet, vedtar fylkesstyret hvordan midlene skal anvendes til det de er bestemt for.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**