Betimelig kritikk fra OECD

Anne Margrethe Larsen, Venstres representant i Utenrikskomiteen, stiller seg bak OECDs kritikk av Norges bistandsprioriteringer. — Vi har lenge vært skeptiske til at bistanden spres så tynt ut, fordi dette både går ut over kvaliteten på bistanden og fordi det ikke er målrettet mot å redusere fattigdom, sier Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Anne Margrethe Larsen har kritisert Regjeringen for å spre bistand for tynt utover.

Anne Margrethe Larsen har kritisert Regjeringen for å spre bistand for tynt utover.
Foto: Rune Kongsro

– Venstre har i flere år kritisert regjeringen for å styre bistand mot Sør-Amerika ut fra en ideologisk begeistring for "venstrevinden som blåser over kontinentet". Dette bør ikke være et kriterium for norsk bistand, mener Larsen.

Svekker fattigdomssatsingen
Larsen mener at kvaliteten på prosjektene som mottar bistand lider når midlene spres tynt utover for mange land og for mange prosjekter. — At det er et mangfold av aktører, både statlige og ikke-statlige, som står bak norske bistandsprosjekter, bør ikke være til hinder for at innsatsen kan målrettes slik at effekten blir større.

Særlig fokuset på Latin-Amerika har bidratt til å svekke fattigdomssatsingen. — Landene i Latin-Amerika er mellominntektsland, og behovet er større i land i for eksempel Afrika, mener Larsen.

Relativt mindre vekst til Afrika

 Bistandsveksten til Afrika er relativt svekket.

Bistandsveksten til Afrika er relativt svekket.
Foto: Luth

– Sist så vi dette i Regjeringens forslag til statsbudsjett. Der setter Regjeringen tilsynelatende av 1 prosent av nasjonalinntekten (BNI) til utviklingssamarbeid i 2009. Men Afrika har fått en betydelig mindre vekst enn Asia og Midt-Østen, og det er trasig, synes Larsen. – Dette svekker relativt sett satsingen på fattigdomsbekjempelse i Afrika, en trend den rødgrønne regjeringen har fulgt opp over flere år.

– Det er derfor betimelig at OECD fokuserer på at bistandsressursene kan brukes på en mer effektiv måte, fordi det kan bidra til økt satsing på fattigdomsreduksjon fremfor andre tiltak, avslutter Anne Margrethe Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**