– Fornybar energi en gullgruve for Norge

– En rapport fra Greenpeace viser at fornybar energi innen elleve år kommer til å lønne seg mer enn fossil energi. Dette illustrerer at fornybar energi kan bli en virkelig gullgruve for Norge, sier Gunnar Kvassheim, leder for Stortingets energi- og miljøkomité.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Gunnar Kvassheim mener Norges fornybarpotensiale er unikt.

Gunnar Kvassheim mener Norges fornybarpotensiale er unikt.
Foto: Venstre

– Vi kan satse på vindproduksjon, opprustning av vannkraftverk og biomasse. Jeg ser for meg at vi kan få en like stor leverandørindustri knyttet til fornybar produksjon som det olje- og gassnæringen er, sier Kvassheim til Dagsavisen.

EU-direktivet en gavepakke
Allerede innen 2002 kommer kostnadene til fornybar energi til å være lavere enn ved fossil energi, hevdes det i rapporten. Fornybart er rimelig å bruke selv om kostandene til investering er høye. – Denne uka blir EUs toppledere enige om fornybardirektivet, der alle land bes om å øke forbruket av fornybar energi. Regjeringen må ikke reise til Brussel om be om å slippe billigere unna, men heller ta imot dette som en gavepakke, mener Kvassheim.

Patetisk nøling
– Vi har naturgitte forhold for å produsere fornybar energi. De neste ti årene har Norge mulighet til å bli en stor produsent av havmøller, i tillegg til å tjene store penger på å eksportere ren energi til Europa. Vi sitter med utrolig gode kort. Da blir det helt patetisk når regjeringen nøler slik vi ser i denne direktivsaken. Det som burde være utslagsgivende for Norges holdning, er vårt store og unike potensiale, avslutter Gunnar Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**