Holdt appell for fred

Abid Q. Raja holdt appell under den store massemønstringen for våpenhvile og fred i Oslo nå ikveld. Arrangementet er et samarbeid mellom bl.a. alle de store humanitære organisasjonene. – Denne krigen skal vi ikke la handle om religion, eller om å velge side, sa Raja.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Titusener av mennesker deltok i fakkeltoget som gikk fra Youngstorget til Rådhusplassen i Oslo.

Titusener av mennesker deltok i fakkeltoget som gikk fra Youngstorget til Rådhusplassen i Oslo.
Foto: Jan Christian Kolstø

Nedenfor kan du lese hva Raja sa til de mange fremmøtte.

Kjære landsmenn, kjære medmennesker

– Jeg er stolt av å se dere tusener av mennesker her i fredelig markering, i alle fargers fasetter og religioner og alle politiske ståsteder. For denne krigen handler ikke om muslimer mot jøder eller jøder mot muslimer. Denne krigen handler om uskyldige ofre, enorme lidelser og ødeleggelser.

Abid Q. Raja

Foto: Kjartan Almenning

– Denne krigen handler om de barna som drepes og lemlestes. Den handler om de kvinnene som meningsløst dør og mister ektemenn og sine barn. Denne krigen handler om den mannen som mistet sin ektefelle og alle fire barna — tenk deg det, du mister ikke bare ditt hjem og din trygghet, men også din hele familie og venner blir utslettet.

Meningsløse drap
– Nei, denne krigen skal vi ikke la handle om religion, eller om å velge side. Ei heller skal vi la denne krigen reduseres til å kunne blitt slått politisk mynt om i Norge ved å ubetinget være en sides trofaste venn uavhengig av hva vennen gjør seg skyldige i.

– Vi alle føler en enorm avmakt. Hele verden er avmektiggjort. Men det vil ikke si vi også er lammet. Selv om vi ikke kan stoppe krigen, kan vi bidra til vise vårt standpunkt, slikt som her i dag denne kalde januarkvelden. Vi er her for å be om at meningsløse drap og krig skal stanse og all humanitær hjelp skal komme frem. Ja, vi kan ha et håp om at vår markering gir gjenklang i Midtøsten. Håpet må vi ikke miste.

Solidaritet
– Denne krigen handler faktisk også om Norge, hva vi kan og bør gjøre. Det vi kan gjøre er å ta avstand fra utslettende bombing og fryktspredende raketter og vise solidaritet med ofrene. Og det vi bør gjøre er å hylle og belønne mennesker som legene Gilbert og Fosse som er blant helgenene i denne krigen. Er det noen som fortjener en pris så er det de. De som setter egen sikkerhet i fare, og trosser sin redsel for å hjelpe mennesker, for å redde liv, for å lindre smerte.

– Vi hater ikke jøder eller Israel om vi sier at vi ikke vil akseptere den blodige utfoldelsen fra en av verdens sterkeste militærmakter og at de må følge FN-resolusjonene. Vi er heller ikke islamofobiske om vi mener Hamas rakettbeskytning må opphøre. Men vi i Norge som har vært okkupert, og kjenner motstandskampen, skal heller ikke stemple den ene siden om terrorister. Disse balansene er krevende og såre; men la aldri målet glippe; vi er ikke her for å velge side mellom religioner; men velge side mellom krig og fred. Vi ønsker å markere vår avstand til vold, drap og krig.

– Og vi som har kommet hit i dag har valgt en side; vi har valgt fredens side!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**