NEI TIL STEMMERETT FOR 16-ÅRINGER!

Alle kommuner er inviterte til å sende inn en søknad om å få delta i et forsøksprosjekt for 16-åringer. Dessverre vil ikke dette gjelde Vestby kommune.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Det er antakelig min feil fordi jeg ikke har forstått spillets regler i politikken. Men ingen andre partier viste interesse for saken heller i siste formannskapsmøte før sommerferien.

For ett år siden tok daværende Venstre-representant i kommunestyret, Odd Bovim, opp i en interpellasjon at Vestby kommune burde delta i dette forsøksprosjektet. Ordføreren svarte at dette skulle tas opp i kommunestyret når en slik invitasjon forelå.

Ved siste formannskapsmøte lå denne invitasjon som vedlegg på bordet, men det var ikke satt opp som egen sak. Jeg sendte derfor en interpellasjon til kommunestyret den 22.juni,. der jeg ba om at Vestby kommune burde søke om å få delta i dette forsøksprosjektet. Jeg argumenterte med at deltakelse i et slikt prosjekt passet svært godt med mål i Kunnskapsløftet. Blant annet nevnte jeg kunnskapsmåla der elever på 10. trinn og i videregående skole skal kunne gjere greie for kva eit safmfunn er, forklare skilnader mellom å leve i eit demokrati og i eit samfunn utan demokrati eller beskrive trekk ved det moderne Norge. Jeg regnet med at ordføreren, som representerer et parti som mener å styrke norsk skole, straks ville forstå viktigheten av en slik deltakelse.

Ordføreren svarte at jeg skulle ha tatt dette opp i formannskapsmøtet. Fordi jeg var for sent ute, ville en slik søknad ikke bli sendt.Jeg undrer meg litt over at Høyre ikke selv tok dette opp som egen sak. Hva er det de er redde for?

Når jeg har tatt dette temaet opp med kommunestyrerepresentanter fra Høyre, har jeg blant annet fått til svar at ungdommen bare stemmer det foreldrene stemmer! Ordføreren selv svarte at det var liten vits i å la ungdommen få stemmerett når de ikke kunne velges inn i kommunestyret.

16-åringer kan i dag få barn, settes i fengsel, ta abort, må betale skatt og betale voksen-billett på bussen. Men kommunestyrerepresentantene i Høyre mener altså at 16-åringer ikke er modne nok til å være med på å bestemme og ha innflytelse på hvem som skal være politikere?

Med bakgrunn som karriereveileder i videregående skole og som representant for Venstre, mener jeg at stemmerett for 16-åringer vil føre til en betydelig bedring av ungdomspolitikken i Vestby kommune.

Det er 16-åringer som vet mest om den lokale skate-banen på skolen sin, svømmehallende, idrettshallene og øvingslokalene. Det er de som går på skolene som trenger flere lærere og bedre inneklima. Ungdommene vet hvilke tilbud som passer dem best og hvordan de skal gjennomføres. Uten dem er vi sjanseløse. Vi trenger å slippe dem til fordi vi som samfunn og fellesskap trenger deres kompetanse på egne liv.

Hadde ordførerens innstilling til ungdommen vært annerledes, ville dette vært en viktig nøkkel til et mer velfungerende lokalsamfunn.

Som innbygger i Vestby kommune er det flaut og synd at vi ikke skal være en del av dette prosjektet, som blant mange av våre nabokommuner helhjertet går inn for. Ungdommen kan bidra med noe som voksen ikke kan. Det å være ungdom er annerledes enn da dagens voksne — og stemmeberettige – var ungdom.

Dagens ungdom har energi og pågangsmot. Jeg tror at Vestby Høyre er redd for å velge politikere som er opptatt av andre ting enn næringsselskap og fjernvarme.

Med dette vedtaket er det kanskje grunn til å være redd ungdommen. Om to år skal Vestbys kommune-politikere stå til ansvar overfor velgerne. Da vil det være en mengde 16- og 17- åringer som vil hevde at Vestby Høyre ikke er deres politikere og at alt snakk om bedre skole er tomt prat til tross for innkjøp av en musikkbinge eller to.

Guri Haveråen

Gruppeleder Vestby Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**