Den tredje vei

Den lange valgkampen er for lengst i gang. Sannsynligvis sitter mange i fylket nå med et inntrykk av at de til høsten må velge mellom Jens og Jensen. Dette er ikke så rart. Arbeiderpartiet har nemlig for lengst plukket ut sin favorittmotstander — Fremskrittspartiet — og media henger seg på denne karikerte framstillingen av en todelt politisk virkelighet. Heldigvis for velgerne samsvarer ikke dette bildet med realitetene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Det finnes nemlig en hemmelighet som verken Frp eller Ap ønsker å avsløre: De to partiene er faktisk ikke så ulike som de liker å framstille seg. Begge to er eksperter på statlige, sentraldirigerte normalløsninger som blir tredd nedover hodene på borgere og lokaldemokrati. Begge to står for en menneskevond og folkerettsstridig asylpolitikk. Og ikke minst: Begge to er totalt uinteressert i miljø- og klimapolitikk. Listen kunne gjøres mye lenger. For de av oss som er levende opptatt av lokaldemokrati, en human asylpolitikk og en bærekraftig miljø- og klimapolitikk kan valget til høsten således synes som et valg mellom influensa og svineinfluensa.

Det er det ikke. Det foreligger nemlig et annet alternativ: Den tredje vei. Venstre tror verken på sosialisme eller høyrepopulisme, og er en garantist mot ekstreme fløyparti i regjering — enten de heter SV eller Frp. Venstre er et liberalt parti, som kjemper for at alle skal kunne leve livene sine slik de vil, så lenge det ikke går utover andre sin frihet til å gjøre det samme. Derfor er vi motstandere av venstresiden sin ensretting, der borgerne bare får tilbud om normerte, statlige løsninger som mange ikke passer inn i. Og derfor er vi like sterke motstandere av høyresiden sine trangsynte verdier som gjør politikk av blant annet religion og seksuell legning. Liberalere mener at gudstro og kjærlighet er en privatsak, og vi tror på lokale og tilpassede velferdsløsninger. Vi lever ulike liv — heldigvis.

Å være liberal handler om å kjempe for frihet for alle — ikke bare for LO-medlemmer (Ap og SV), bønder (Senterpartiet), heterofile avholdsfolk (Kristelig folkeparti), hvite menn i dress (Høyre) eller hvite menn i grilldress (Frp). Å være liberal handler om å drive politikk fri fra særinteresser, og å gå for politiske løsninger fordi de er riktige for samfunnet og den enkelte, ikke fordi de gir mest mulig penger i valgkampkassen.

Dette er grunnen til at vi i Unge Venstre nå lanserer kampanjen «Den tredje vei», der vi fram mot valget vil bruke hjemmesiden http://tredjevei.no

Unge Venstres nettsider

til å peke på hvorfor både Jens og Jensen tar like feil, og hvilke alternative løsninger du i stedet kan får ved å gi en stemme til et liberalt sentrumsalternativ. Norsk politikk er ikke bare rødbrun og blåbrun — den er også grønn.

Maria Liljedal, Nordland Unge Venste.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**