Høyre, KrF og Arbeiderpartiet svikter personvernet

– Kampen om østfoldingenes personvern, frihet og trygghet står 14. september, mener Østfold Unge Venstre. Unge Venstre er skuffet over at stortingskandidatene i Østfold ikke vil legge ned veto mot datalagringsdirektivet. — Stemmer man Høyre i Østfold, taper alle vi som er opptatt av personvern, frihet og trygghet slaget. Stemmer man KrF eller Ap i Østfold, aner man ikke hvordan slaget vil ende, sier fylkesleder Per Magnus Finnanger Sandsmark i Østfold Unge Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: Halden Venstre, arkiv

Til tross for at Høyre er redde for konsekvensene, vil de innføre direktivet. Verken KrFs førstekandidat, FrPs tredjekandidat eller Arbeiderpartiets fire toppkandidater vil si hva de mener om direktivet, som Unge Venstre kaller "det alvorligste inngrepet i folks privatliv noensinne".
Unge Venstre mener at Line Henriette Holten Hjemdal, Svein Roald Hansen, Irene Johansen, Thor Erik Forsberg, Wenche Olsen og Vigdis Gihltun må stilles til ansvar. —Om de ikke har noen mening om hvordan vi skal ivareta østfoldingenes trygghet har de ingenting på Stortinget å gjøre, sier en engasjert Unge Venstre-leder. — Nå har de en siste sjanse til å si klart "Ja" eller "Nei" til direktivet før valget, slik at velgerne vet hva de går til.

– Dette er å svikte personvernet. Det undergraver velgernes meninger og rett til å vite hvordan personvernet skal ivaretas de neste fire årene, sier fylkesleder i Unge Venstre, Per Magnus Finnanger Sandsmark.

— Denne saken er så alvorlig at vi må ta i bruk EØS-avtalens reservasjonsrett. Vi kan ikke risikere at østfoldingenes integritet skades på denne måten. Høyres Ingjerd Schou og Tage Pettersen innrømmer i undersøkelsen at direktivet har alvorlige konsekvenser, men vil likevel innføre det. At Høyre setter egne mål om å bli EU-medlem med en gang høyere enn folks integritet er alvorlig, mener Unge Venstre-lederen. Og han minner om at Venstre favner både EU-motstandere og EU-tilhengere, men at et enstemmig Landsmøte viste likevel at kampen for personvernet er det viktigste nå. – Personvernet innebærer en rett til å være i fred fra andre. Det er ved dette Stortingsvalget slaget om personvernet står. Da må det være hovedfokus, sier Per Magnus Finnanger Sandsmark.

Dersom Datalagringsdirektivet implementeres i norsk lov pålegger vi samtidig tele- og nettselskap til å lagre trafikkdata om sms, e-post, telefon og Internett i inntil 2 år, vil nordmenns personvern krenkes på det groveste, sier Unge Venstre-leder Finnanger Sandsmark videre.
Datatilsynets rapport om registrering av bompasseringer viste at opplysningene, til tross for at de ble lagret i det bestes tjeneste, ble brukt av privatpersoner, arbeidsgivere og myndigheter til å avsløre forhold som utroskap og forsentkomming. — Det må være mulig å være utro eller komme for sent i Norge, uten at Staten finner det ut. Jeg vil ikke at Storebror skal se meg, avslutter Unge Venstres fylkesleder Per Magnus Finnanger Sandsmark

For mer informasjon:
Per Magnus Finnanger Sandsmark, 951 48 331
E-post: [email protected]

Bakgrunn:
Nei til EUs undersøkelse blant stortingskandidatene om hva de mener om EU-relaterte spørsmål, ble presentert 10. august. Den finner du her.

Svar fra toppkandidatene i Østfold (4Ap, 4FrP, 2H, 1V, 1KrF, 1SV, 1Sp)
Mener du at Norge bør bruke reservasjonsretten i EØS mot datalagringsdirektivet?
Ja: Rita Sletner (V), May Hansen (SV), Per Kristian Skulberg (Sp) Ulf Leirstein (FrP), John Jæger Gåsvatn (FrP), Erlend Wiborg (FrP). V, SV og Sp har programfestet å bruke reservasjonsretten.
Vet ikke: Svein Roald Hansen (Ap), Irene Johansen (Ap), Thor Erik Forsberg (Ap), Wenche Olsen (Ap), Vigdis Gihltun (FrP), Line Henriette Holten Hjemdal (KrF). Også Jens Stoltenberg og Siv Jensen har svart at de ikke vet.
Nei: Ingjerd Schou (H), Tage Pettersen (H)

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: Halden Venstre, arkiv

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**