Valget er over – takk for din stemme!

De små grønne kommer igjen…

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Litt sent innlegg, beklager dette. Tiden efter valget har vært hektisk og krevende…

Venstre lå godt an på meningsmålinger før valget, med et snitt på 4-5%, et mye bedre utgangspunkt enn ved Stortingsvalget 2005, hvor vi var på 2% i gjennomsnitt.

Likevel valgte dessverre mange velgere vekk Venstre på valgdagen og partiet kom på 3,9%. Dette er under sperregrensen på 4%, som førte til at vi mistet 8 stortingsrepresentanter og det borgerlige flertallet glapp.

Venstre manglet bare rundt 3000 stemmer på landsbasis fra å komme med i fordelingen på Stortingsplasser, dette ville ført til et borgerlig flertall, hvor Venstre ville kastet dagens regjering og jobbet for en sentrumsregjering.

I Rogaland mistet vi Gunnar Kvassheim, en av Norges fremste miljøpolitikere. Han ledet i forrige periode energi og miljøkomiteen på Stortinget og var en sterk forhandler under Klimaforliket.
Kvassheim sikret også dobbeltsporet på Nord-Jæren sammen med Helge Solum Larsen sist Venstre satt i regjering og hadde samferdselsministeren. Han er også en av hovedpersonene bak stenginen av atomanlegget Sellafield.

Jeg var helt sjokkert da jeg satt på Venstres valgvake i Stavanger og så den elendige oppslutningen, det var et sjokk for alle da valgdagsmålingene kom og utover kvelden. Stemningen var tydelig dyster og flere ganger var jeg tårene nær… Hvordan kunne dette skje?

Det er det mange som har spekulert og undret på. Lars Sponheim virker fremdeles sjokkert.
Vi så at mange velgere valgte Arbeiderpartiet fremfor Venstre, fordi de var usikker på hva et borgerlig flertall ville føre til, de var redde for Fremskrittspartiet ved makten og valgte sosialistisk.

Venstre var tydelige på at Frp ikke skulle få støtte til en regjering, det holdt likevel ikke.
På forrige meningsmåling etter valget er Venstre oppe i 5,9 % igjen. Velgere kom tilbake, dog for sent.

Venstre har etter valget fått nærmere 2000 nye medlemmer, en unik vekst intet parti i nyere tid har sett. Jeg håper dette hjelper partiet videre mot neste valg, som allerede er i 2011.

Jeg vil benytte anledningen til å takke for stemmene Venstre fikk.
I Sandnes gikk det ikke så fryktelig galt, og jeg er glad for at vi ikke gikk mye ned.
Vi fikk et resultat på 4,7% i byen, og jeg er glad for at om Sandnes hadde bestemt, ville vi fått en ny regjering og et sterkere Venstre på Stortinget enn i dag.

Venstre har fortsatt to representanter pga gode resultater i Oslo og Akershus.
Disse vil nå jobbe dag og natt for å kjempe for sakene dere velgere stemte på oss for! Oppgaven er bare større nå enn før valget, siden vi er kraftig redusert, men dette tar nok kvinnepartiet på Stortinget opp. (100% av Venstres stortingsgruppe er kvinner)

Etter et valgnederlag må man bare brette opp armene og gjøre seg klar til ny kamp for de liberale verdiene!

Alexander Sjursæther

Foto: Sven Runestad

av
Alexander Sjursæther

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**