– Rekordstort budsjett uten politisk vilje

– Regjeringen bruker rekordmye oljepenger uten å vise vilje til å satse på de store utfordringene; klima, kunnskap og fattigdomsbekjempelse, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 - Etter fire år med sulteforing av universiteter og høgskoler, har regjeringen enda ikke oppdaget alvoret, mener Skei Grande.

– Etter fire år med sulteforing av universiteter og høgskoler, har regjeringen enda ikke oppdaget alvoret, mener Skei Grande.
Foto: Caroline Roka

Skei Grande er skuffet over at regjeringen nå ikke tar viktige grep for framtida til nødvendig omstilling. – Regjeringen burde styrt utviklingen gjennom budsjettutviklingen, i stedet lar regjeringen utviklingen styre budsjettet, påpeker hun.

Glemmer næringsliv og forskning
– Omlegging av skattesystemet fra rød til grønn skatt er helt fraværende, det er ingen målrettet satsing på innovasjon, forskning og det miljøvennlige næringslivet. Det er dette som må til for å sikre velferden i framtiden. Den nødvendige omstilling og modernisering av offentlig sektor er like fraværende som den har vært i hele denne regjeringens virketid, påpeker Trine Skei Grande.

Fortsatt magert for høyere utdanning
Etter fire år med sulteforing av universiteter og høgskoler, har regjeringen enda ikke oppdaget alvoret.

– Den rødgrønne regjeringen innførte hvileskjæret i forrige periode, men gjør alt for lite for å rette opp effekten av dette. Konsekvensen er fortsatt magre tider for kunnskapssektoren, sier Skei Grande.

 Regjeringen la fram statsbudsjettet i Stortinget 13. oktober.

Regjeringen la fram statsbudsjettet i Stortinget 13. oktober.
Foto: © Stortinget/foto: Yvonne Haugen

Kunnskapsmilliarden universitets- og høgskolesektoren har etterspurt, er nå redusert til knappe 50 mill. i økte basisbevilgninger. Bare 5 mrd. til Forskningsfondet er for lavt.
– Det er for svakt, sier Skei Grande og slår fast at Venstre vil øke Forskninsgfondet til 150 mrd. i 2010. — Vi vil også fullfinansiere studieplasser og øke basisbevilgningene ut over regjeringens forslag, understreker hun.

– De rødgrønne brukte valgkampen til å love flere og bedre lærere, men vi ser ikke noe igjen av dette i budsjettet. For Venstre er dette en hovedprioritering i utdanningspolitikken, og jeg er svært skuffet over de rødgrønnes manglende vilje til å satse på lærerne, sier Skei Grande.

For svakt på miljø
– Regjeringens budsjettforslag inneholder positive elementer på miljøområdet. Det gjelder bl.a. oppfølgingen av enigheten i klimaforliket om å øke satsingen på bevaring av regnskogen og å dreie bilavgiftene i miljøvennlig retning, sier Skei Grande. Hun etterlyser også en dobling av bevilgningene til kollektivtrafikken i storbyområdene, slik regjeringen har lovet.

– Forslaget inneholder imidlertid ikke det trøkket og den offensive satsingen som er nødvendig for å omstille Norge i miljøvennlig retning. Satsingen på grunnfondet for fornybar energi og energieffektivisering er altfor puslete. Arbeidet med biodiesel i Norge går i feil retning når regjeringen foreslår å stramme inn og på sikt avvikle fritaket for autodieselavgift.

– Dette kan bidra til å svekke Norges troverdighet som en pådriver på klimatoppmøtet i København i desember i år, sier Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**