Ditt valg betyr noe

Dette var dagens motto under en fellesmarkering på Sjøsiden Senter i Mosjøen lørdag, 4.november.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Fairtrade

Foto: F.Wika

Senterleder Harald Forbergskog og forbrukernemnda i Vefsn kommune sørget for at befolkningen i Mosjøen ble møtt av et flott torg med stor utvalg av Fairtrade-merkede varer, samt smaksprøver av kaffe, juice, sjokolade og bananer. I tillegg delte gruppa ut Norges første Fairtrade-magasin med spennende og underholdende lesestoff rundt Fairtrade.
Emily Albertsen vakte oppsikt da hun i banandrakt spaserte gjennom senteret og delte ut Fairtrade-bananer og roser.

Kunnskap
Målet med dagens stand var bl.a. å bygge kunnskap om merkeordningen Fairtrade blant Vefsningene. Det er viktig å kommunisere i hvor stor grad samfunnsbevisste forbrukere kan bidra til at det skal skje en utvikling i fattige land.

Økning
Engasjementet for rettferdig handel og salget av Fairtrade-merkede produkter har aldri vært større i
STAND: Gjennom å velge Fairtrade-merkede varer kan hver enkelt av oss bidra til økt velstand for bønder i fattige land. På stand sto Ewa Rosting Enge, Emily Albertsen, Carola Karl Urvik, Rudi Spaans og Harald Forbergskog.

Norge
I 2009 økte omsetningen av Fairtrade-merkede produkter med 20 prosent og befolkningens kjennskap til merkeordningen ligger nå på hele 70 prosent.
Aldri før har norske forbrukere brukt sin kjøpekraft i så stor grad — og på denne måten bidratt til økt velstand for bønder i fattige land.
Hver gang du kjøper et Fairtrade-merket produkt fortsetter utviklingen i fattige land.

Fairtrade er internasjonal
Merkeordning er en internasjonal ordning som sørger for at bøndene får en rettferdig pris for det de dyrker. Ved rettferdige handelsbetingelser vil bøndene på sikt klare å stå på egne bein, uten bistandspenger. Fairtrades kontrollorgan, FLO-CERT, er ISO 65-sertifisert.
Dette betyr at den internasjonale standardorganisasjonen i Europa har godkjent FLO-CERT som et uavhengig sertifiseringsorgan. I Norge jobber Fairtrade med å få næringslivet til å ta et samfunnsansvar gjennom rettferdig handel, samt spre informasjon om Fairtrade til norske forbrukere.

I Mosjøen
I Mosjøen jobber forbrukernemnda for at Vefsn skal bli en Fairtrade-kommune og du får kjøpt Fairtrade-merkede produkter i alle dagligvarebutikker.

Carola Karl Urvik

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**