Har vintersyklister livets rett?

Vanligvis er Bergen en god by for helårssykling, hvis man bare setter bort sykkelen de 5-10 dagene det er frost og snøvær. Men etter 3 måneder uten sykkel forrige vinter, skjønte jeg at nå er det nye tider.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Gunn-Vivian Eide

Foto: Ole Morten Melgård

Da kulden kom for fullt i november gikk jeg derfor til innkjøp av piggdekk til sykkelen. Det fungerte over all forventning på det sleipe føret med frost og isdekkede partier. Jeg ble helfrelst vintersyklist i løpet av få dager!

Ny hverdag
Men så kom snøen! Kram løssnø eller hardpakket snø med issvuller er ikke like lett å forsere med sykkel. Brøyting av sykkelveier (og fortau) er enten fullstendig fraværende eller sykkelveien sperres plutselig av digre snøhauger. Mange steder brukes sykkelveien som lagringsplass for snø som er brøytet bort fra veien på den ene siden og fortauet på den andre siden. Og brøytingen er dårlig koordinert; hvis sykkelveien en sjelden gang brøytes, kommer ofte brøytebilen like etterpå og dekker sykkelveien til igjen med snø fra veien. Veibanen er som regel det eneste stedet det går an å sykle, og den er selvfølgelig smalere enn vanlig pga brøytekantene.

Gammel sykkel med sjarm

Foto: Sesselja Bigseth

Kjære bilist, hvis du irriterer deg over at jeg sykler i veibanen nå i vinter, så støtt oss vintersyklister i kravet om daglig brøyting av sykkelveiene. I disse gift-lokk-tider burde hver eneste syklist som krysser Danmarksplass i kuldegrader få medalje for å ikke bidra til luftforurensningen. I stedet møtes man av tilnærmet umulige sykkelforhold. I byen Schiedam i Nederland brøyter de sykkelveiene før de brøyter bilveiene, jeg skal være fornøyd om sykkelveiene bare blir brøytet overhodet!

Blir verre

I skrivende stund har det regnet i 2 dager og naturen har igjen gjort sykkelveiene noenlunde frenkommelig. (Bortsett fra klink is på Koengen!) Men til helgen er det meldt snø igjen — og da blir det nok samme elendigheten på nytt. Hvis vi glemmer å måke fortauet utenfor huset vårt i Bergen sentrum risikerer vi bot fra kommunen. Kanskje kan fylkesmann Sponheim sende bøter til Statens Vegvesen, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune for hver sin del av de ubrøytete sykkelveiene? Eller kanskje alle etatene heller kan ta seg sammen og samarbeide om sammenhengende snøfrie sykkelveier og fortau i vinter — til glede for miljøet, fotgjengerne, syklistene og bilistene?

Gunn-Vivian Eide, politisk nestleder i Hordaland Venstre
Innlegget sto på trykk i BT lørdag 8. januar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**