En time i mørket – Earth Hour 2011

Den 27. mars 2010 gikk strømforbruket ned med 250 millioner watt, noe som tilsvarer 6 millioner lyspærer, under Earth Hour 2010. I en undersøkelse gjennomført av Norstat i Norge svarte 46 % prosent at de deltok i kampanjen. Kampanjen i år gjennomføres lørdag 26. mars fra kl. 20:30 til 21:30.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Alle pessimister som trodde folk har sluttet å bry seg om klima må tenke om igjen. Noen har døpt Earth Hour "folkets klimatoppmøte". Det ser ut til å være en presis beskrivelse — og dessuten en hedersbetegnelse vi tillater oss å være stolte av, sa Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF-Norge.

At klimaengasjementet i høyeste grad er levende i befolkningen, kan Norstats undersøkelse bekrefte. Hele 56 % av Norges befolkning over 15 år svarer at de er bekymret for klimaet. Dessuten er nesten 50 % av Norges befolkning enige i at "Earth Hour har vist at folk over hele verden står sammen mot klimaendringer" og at "Earth Hour har fremmet klimasaken".

Alvdal Skurlag

Foto: Anders Wahl

I Norge var deltakerlisten betydelig lengre enn i fjor: I 2010 deltok 162 kommuner, mot 107 i 2009. Det var også langt flere bedrifter, organisasjoner og skoler med i år. I Oslo slukket blant andre Slottet, Rådhuset, Oslo Plaza, Holmenkollen Hoppbakke og Operaen lyset. Det samme gjorde Nidarosdomen og Lerkendal i Trondheim, Bergenshus festning og Gamlehaugen, Tinghuset og Rådhuskvartalet i Tromsø, samt en lang rekke hoteller, bygg o g festninger landet rundt. Flere steder ble også gatelysene slukket, slik at innbyggerne kunne oppleve en stemningsfull time med levende lys og stjernehimmel. I Alvdal sto dessverre flomlyset på både i Sandeggbakken og på Alvdal kirke. Dette kan man rette på i 2011.

Alvdal kirke

Foto: Anders Wahl

Internasjonalt deltok 128 land og 4616 byer. Kjente ikonbygg over hele verden slukket lyset for klimaet. Blant dem som gikk i svart var Operaen i Sydney, Kristus-statuen i Rio, Sfinksen og pyramidene i Giza, Big Ben i London, Eiffeltårnet i Paris, Brandenburger Tor i Berlin, Table Mountain i Cape Town, Burj al Arab i Dubai, Empire State Building i New York og Golden Gate Bridge i San Francisco.

Den lille øystaten Tuvalu i Stillehavet, midt mellom Hawaii og Australia, kuttet likegodt all strøm under Earth Hour. De oppfordret samtidig sine i underkant av 10.000 innbyggere til å la biler og motorsykler stå, slik at øya kunne være karbonnøytral under Earth Hour. Øyas høyeste punkt ligger 5 m.o.h. En stiging i havnivå som følge av global oppvarming ville være katastrofal.

Les mer på WWFs hjemmesider eller på den internasjonale Earth Hour-hjemmesiden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**