Hele Stortinget må stemme under datalagringsvedtak

Etter initiativ fra Venstre er alle partier enige om at alle representanter må være til stede under voteringen om Datalagringsdirektivet 4. april. — Dersom representantene i Høyre hadde fått stemme etter egen overbevisning, er det flertall mot direktivet, sier Venstres nestleder Helge Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Alle representanter må være til stede under voteringen om DLD 4. april.

Alle representanter må være til stede under voteringen om DLD 4. april.
Foto: © Stortingsarkivet/ foto: Teigens fotoatelier as

Det var partienes såkalte innpiskere som ble enige om dette på et møte tidligere i dag. Det hender at representanter ikke møter i Stortinget når de er sterkt uenige i en sak, gjennom et såkalt utbyttingssystem. Onsdag ble det altså enighet om at partiene må stille med fullt mannskap 4. april.

Utfordring til Høyre
– Det er så sjelden dette skjer at det er historisk. Vår utfordring til alle som har stemt på liberale Høyre er å stille deres stortingsrepresentant til ansvar for stemmegivningen i Stortinget, sier nestleder Helge Solum Larsen i Venstre til Stavanger Aftenblad.

Fra tidligere er det kjent at 11 representanter i Høyres stortingsgruppe er motstandere av Datalagringsdirektivet (DLD). Det trengs bare 9 motstandere for at Stortinget skal si nei til DLD.

 - Vedtaket i Riksdagen viser hvor omstridt direktivet er.

– Vedtaket i Riksdagen viser hvor omstridt direktivet er.
Foto: Frode Kleppe

Svenskene utsetter
I kveld besluttet også den svenske Riksdagen å utsette loven om datalagring i ett år. Et medlemsland er forpliktet til å følge opp EU-direktiver. Utsettelsen vil trolig føre til at EU-domstolen dømmer Sverige til høye bøter.

– Dette dokumenterer bare hvor omstridt direktivet er. Vedtaket understreker hvor viktig det er at Arbeiderpartiet og Høyre ikke presser denne saken igjennom i Stortinget, sier Solum Larsen.

Les innlegg om DLD
Trine Skei Grande i Dagsavisen: Bedre personvern og politi — uten DLD
Helge Solum Larsen i Rogalands avis: Høyre svikter den liberale rettsstaten

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**