Når Ap stikker hodet i sanden

– Jeg ser at kulturlivet i Halden blomstrer, men jeg ser samtidig at antallet som vil arrangere kulturarrangementer i Halden er halvert på tre år. Det vil tydeligvis ikke Toril Brekke og Ap se, skriver Per Magnus Finnanger Sandsmark (V) i dette leserbrevet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Kultur, teater

Foto: Microsoft

Toril Brekke (Ap) forsøker i Halden Arbeiderblad 17. mars å svare på mitt leserbrev der jeg spurte hva vi som kulturpolitikere ville gjøre med at antall frivillige organisasjoner, grupper og kulturarrangementer i Halden. Brekke svarer ikke på innlegget, men sier at jeg burde se meg rundt og se på det blomstrende kulturlivet i Halden. Det ser jeg. Jeg ser Brygga Kultursal, AmCarklubben, Comet, Blåseensemblet, Opera Østfold, Prospekt: Kirsebærhaven og mange flere små og store arrangementer og arrangører, men jeg ser som jeg har påpekt flere ganger en sterk nedgang i antall frivillige arrangementer. Det vil ikke Brekke (Ap) se.

Mens Toril Brekke stikker hodet i sanden, har antallet som vil arrangere kulturarrangementer i Halden blitt halvert fra 136 i 2007 til 68 i 2010. Særlig stor reduksjon har det blitt blant de frivillige faste eller midlertidige grupper og foreninger er redusert kraftig. Tar man med de økte leieutgiftene særlig teater- og dansemiljøet har fått i forbindelse med Brygga Kultursal er støtten til scenekunst mer enn halvert på tre år. Når jeg snakker med de kulturaktørene som ikke lenger er aktive trekker de frem økt byråkrati, økte leiepriser i kultursalen og mangel på øvingslokaler som hovedutfordringene. Alle disse endringene har vi i Venstre vært skeptiske til og motstandere av. Nå må vi ta grep for å forenkle og forbedre vilkårene for kulturaktørene i Halden.

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: NRK Østfold

Det er helt riktig at det meste går bra, men det betyr ikke at man ikke skal ta tak i de problemene som ligger der. Brekke (Ap) skriver at hun ser mitt leserbrev som begynnelsen på valgkampen — og er overrasket over Venstres synspunkter. Valgkampen begynte rett etter valget 10. september 2007. Siden da har jeg hatt til sammen 169 innlegg om å styrke frivillighet og kulturtilbudet i kulturutvalget, kommunestyret, Halden Dagblad og Halden Arbeiderblad. Så det burde ikke overraske Brekke at jeg var opptatt av dette.

I motsetning til Brekke (Ap) ser vi utfordringene med den politikken vi har vært med å vedta, og ønsker å endre denne for å få et enda bedre og bredere kulturtilbud i Halden. For Venstre er ikke bra godt nok. Vi kan alltid bli bedre som kulturby. I alle budsjetter denne perioden har Venstre prioritert bibliotek, frivillighet, kulturaktiviteter og kulturskolen høyere enn noen andre partier. Det kan jeg garantere at vi fortsetter med.

Per Magnus Finnanger Sandsmark
Venstres medlem i Hovedutvalg for kultur og idrett

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**