– Råde skal ikke være noe deponiplass for Oslo!

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har i dag foreslått å flytte kriminelle asylsøkere ut av Oslo til mindre kommuner. – Det hjelper ikke å flytte på problemer fra Oslo til for eksempel Råde, man må ta tak i dem, sier Venstres ordførerkandidat i Råde Christian Holstad Lilleng.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Leif-Runar Forsth og Jens Stoltenberg

Foto: Linn Beate Kaald Thoresen

Regjeringen vil tvangsflytte kriminelle asylsøkere fra Oslo til mindre steder rundt hovedstaden.

– Dette er et helt merkelig forslag fra regjeringen. Det hjelper ikke å flytte på problemer. Man må ta tak i dem, sier Holstad Lilleng.

– Det å gjøre for eksempel vårt lille Råde til deponisted for kriminelle asylsøkere er ingen god løsning og er totalt uaktuellt. For det første løser dette ingen problemer – det bare sprer det utover, og for det andre så vil vi i Venstre behandle kriminelle som kriminelle, og snille som snille.

Lilleng forteller at Venstre svarer Stoltenbergs utspill med å vise til egen sak i Stortinget. — Venstres forslag om å lage en «hurtigfil» for kriminelle asylsøkere skal opp til votering til tirsdag og jeg oppfordrer de rødgrønne til å støtte forslaget hvis de vil ha skikkelige tiltak og ikke bare flytte på problemet.

Lilleng mener det i visse tilfeller er det liten vits i å sende en person tilbake til for eksempel Tyskland når vedkommende med stor sannsynlighet kommer tilbake innen 24 timer. Forslaget innebærer å opprette en «hurtigfil» for asylsøkere som blir tatt for alvorlig kriminalitet.

– Denne «hurtigfilen» må kunne benyttes som et alternativ til Dublin-behandling når personene flere ganger er arrestert for salg av for eksempel narkotika. Dette kan regjeringen støtte hvis de vil ha en effektiv utsendelse. Venstre vil derfor sikre at asylsøknader blir realitetsbehandlet i Norge i stedet for å sende personen tilbake til førstesøkerlandet etter Dublin-regelverket, avslutter Lilleng.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**