Medvind for Venstre — folk først!

Det var et Innlands-Venstre i medvind som møtte vararepresentant for Akershus på Stortinget, Abid Q. Raja på Gjøvik i helga. Temaet var "integrering", og Raja fortalte med humør, kunnskap og stort engasjement om prosjektet med Dialog-møter på Litteraturhuset i Oslo.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Abid Raja og Ann-Christin Kippersund Willumsen

Foto: Stange Venstre

Selv om vi i Venstre bedre enn de fleste godt vet at meningsmålinger ikke er valg, ser vi muligheter når vi som nå merker en positiv vind i ryggen. Ikke minst er det gledelig at ungdom ser ut til å finne ærlighet og ekte engasjement for inkludering i Venstre. "Folk først" er vårt liberale slagord. Og det er nettopp ungdom som er nøkkelen når vi skal få til integrering med våre nye landsmenn. De unge merker kanskje mer enn andre at spennende elementer i vår kultur også kommer fra andre steder enn vårt trivelige hjemland: Såvel musikk, klessmak, nye matskikker og litteratur er noe vi i større og større grad deler med en multikulturell verden.

Abid Raja har med sine dialogmøter stått i første linje i møte med frustrert og fattig innvandrerungdom. Mange trenger kanskje bare ærlig respons og grensesetting fra voksne som de respekterer for å komme på et mer konstruktivt spor. Språk, utdanning, arbeid og lovlydighet er de fire nøkkelfaktorene for integrering, hevdet Raja, men føyde til: – Venstres anliggende må også være å få innvandrere inkludert og integrert i det norske samfunnet når det gjelder normer og verdier. Det finnes gode og dårlige verdier i alle kulturer. Det går godt an å kunne godt norsk, ha utdanning og jobbe som lovlydig borger, samtidig med at man mener kvinners plass er ved kjøkkenbenken og at det er greit å slå barna. Det må vi gjøre noe med!

Misforstått toleranse
Det er ikke greit å slå barna, selv om man er fra en annen kultur, understreket Raja, det er misforstått toleranse fra sosialistene. Det er Stange Venstre enig i. Og det er heller ikke greit at barn drukner fordi de ikke har fått grunnleggende svømmeundervisning. Skolen må få kontakt med de mest liberale innvandrerforeldrene, for de finnes alltid. Så kan disse få med seg andre foreldre igjen, og bidra til praktiske løsninger. Det er for eksempel helt greit å svømme i "burkini", heldekkende badedrakt (avledet av burka og bikini). Det viktige er at barna ikke drukner i tragiske ulykker som vi desverre har sett flere av. Foreldrene kan også være viktige bidragsytere til å få barna til å bli med på idretts- og kulturaktiviteter og selv bli med på dugnader.

"Seven/seven"?
Det er etter vår mening livsnødvendig å få fram kunnskap om hverandre, gjennom dialog. Fordommer finnes, både blant nordmenn og innvandrere. I Norge står vi neppe overfor risikoen om et "nine/eleven"-angrep. Men skal vi tro Raja finnes det ungdommer som er så frustrerte og avmektige mellom to kulturer at de kan la seg verve til noe som ligner "seven/seven", angrepet på undergrunnsbanen i London, selv om det forhåpentligvis er lite sannsynlig. Og unge muslimer må ikke nødvendigvis til utlandet og Talibans treningsleire for å få opplæring. På internett er ekstreme nettverk bare noen tastetrykk unna.

Dialog!
Nøkkelen ligger i å få til kommunikasjon. Og forståelse skapes gjennom å møte realitetene og virkeligheten, finne fleksible løsninger. Venstre søker disse løsningene gjennom å sette folk først, foran systemene. Systemene er jo til for menneskene, ikke omvendt!

Av Ann-Christin Kippersund Willumsen

leder i Stange Venstre

Publisert i Stangeavisa

Klikk her for å komme til forsiden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**