Derfor meldte jeg meg inn i Unge Venstre

Datalagringsdirektivet (DLD) krever at din mobil— og internettleverandør lagrer hvem du tar kontakt med, hvor lenge, hvor du var på tidspunktet og hvordan du kommuniserer. Dette mener jeg blir feil, og derfor meldte jeg meg inn i Unge Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


DLD fungerer faktisk ikke; Tyskland — et av de første landene som vedtok DLD — har faktisk hatt en økning av saker som omhandler alvorlig kriminalitet. Oppklaringsprosenten har faktisk gått ned. Dette skyldes at kriminelle har blitt mer oppmerksomme ovenfor overvåkningen. Det er nemlig ikke vanskelig å omgå direktivet. Det er bare å ikke benytte seg av europeiske kommunikasjonstjenester.
Det er en kjensgjerning at ingen datasystemer er sikre. Med tanke på at så enormt mye informasjon lagres på et sted, vil dette gi hackerne et stort mål å angripe. Det kommer ikke til å bli hyggelig den dagen nettvanene til den norske befolkningen offentliggjøres.
«Men tenk på barna!» er et av argumentene som går igjen ofte og det er faktisk ikke et gyldig argument. Det hele bunner ned til at politiet ikke har de ressursene de trenger for å forfølge slike saker. Kripos sin datakrimavdeling har bare kapasitet til 5 sakskomplekser hvert eneste år. Det er alt for lite. Det er lignende tilstander i PST. Her trengs rett og slett penger og ikke mer overvåkning.
Dagens løsning
Politiet har i dag adgang til noe som kalles hurtigfrys. Det vil si at de pålegger en leverandør å lagre informasjon om en kunde, for så i ettertid å bringe saken opp for domstolene hvor dem ber om å få lese opplysningene. Dette er en god løsning som sjeldent blir benyttet.
Likevel, det skumleste med DLD at det er en reell risiko for at direktivet utvides i ettertid. Blant annet har faktisk kulturminister Anniken Huitfeldt tatt til ordet for å benytte DLD til å ta fildelerene. Det kan en neppe kalle for «alvorlig kriminalitet».
Grunnlovsstridig
Har DLD noe å gjøre i et sivilisert samfunn som Norge? Nei, det mener jeg det i aller høyeste grad det ikke gjør! Det funker ikke og rammer bare uskyldige borgere. Det ble faktisk kjent grunnlovsstridig i Tyskland i 2010. DLD skaper nemlig et samfunn hvor alle er skyldige inntil det motsatte er bevist. Dette er ikke en rettstat verdig. Graden av overvåkning overgår faktisk det Stasi hadde tilgang til. Og det sier en del.

Adrian Kjær Eriksen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**