Strategisamling 23. august – Vi vil ha samarbeid!

Hitra Venstre og Frøya Venstre har hatt felles strategi-samling før valget. Det skjedde på Fillan 23.8. Samlinga kom mest til å dreie seg om tre tema: bedre samarbeid mellom kommunene, bedre skole og satsing på grendene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Vil bygge tillit og skape kultur for samarbeid
Frøya og Hitra Venstre ser de to øykommunene som helt naturlige samarbeidspartnere. Listetoppene Audun Liland og Arvid Hammernes beklager at samarbeidet ikke har kommet lenger enn det er.
— Mange har strittet imot, sier Arvid Hammernes. Men nå ser flere og flere at vi MÅ samarbeide. Gjennom samarbeid kan vi utnytte ressursene våre bedre, vi kan øke kvaliteten på tjenestene, vi kan styrke fagmiljøene, og vi kan lettere rekruttere kvalifisert arbeidskraft. Vi får også bedre muligheter til å drive utviklingsarbeid, og vi får større tyngde overfor sentrale myndigheter. Det er uansvarlig ikke å benytte disse mulighetene.
— Samarbeidet i Orkdalsregionen åpner store muligheter på alle disse områdene. Men også i Orkdalsregionen trenger Øyregionen å stå samlet for ikke å bli en utkant.
Toppkandidatene tror Venstre kan få en viktig rolle for bygging av tillit mellom Hitra og Frøya.
— Derfor må Hitra Venstre inn i kommunestyret! understreker de.

Vi skal ha en god skole!
Både Hitra og Frøya skårer lavt på avgangsresultater og nasjonale prøver. Listetoppene Audun Liland og Arvid Hammernes er enige om at dette kan vi ikke leve med.
— Å få rettet på dette er kanskje den viktigste av alle oppgaver. Vi er nødt til å ha en god skole å tilby ungene. Og vi må gjøre grep som gir resultater for de som går i skolen NÅ, ikke først om fem år.
— Det viktigste er jo å ha gode lærere, gode fagfolk, til å gjøre jobben. Har vi det, vil mye løse seg. Men lærerne må også få tid til å konsentrere seg om læringsarbeidet. Lærernes primæroppgave skal være undervisning, ikke rapportskriving og møteaktiviteter.
— Nedskjæringer er ikke måten å løfte skolen på. Vi er innstilt på å tilføre skolene ressurser. Vi vet faktisk ikke noen viktigere oppgave å bruke penger på. Vi må sørge for at skolene bl.a. har mulighet til å gi tidlig hjelp til unger som sliter. De må hjelpes i småskolen, det er for sent å sette inn hjelpen i ungdomsskolen.

Vil satse på grendene
Både Hitra og Frøya Venstre har en klar «distriktsprofil» og er opptatt av grendene og utkantene.
— Vi ser viktigheten av gode kommunesentra med rikholdige tilbud. Men det er også viktig å opprettholde den desentraliserte bosetningen i størst mulig grad, for å ivareta næringsutvikling og verdiskaping, men også fordi viktige kvaliteter ved Hitra- og Frøya-samfunnet ligger i grendene. Som levende lokalsamfunn er både Frøya og Hitra avhengig av levende grender. Mange av dem som flytter til Frøya og Hitra, ønsker å bo i grendene.
Grendaskolene er en viktig del av dette bildet. Både Hitra og Frøya Venstre har programfestet at de ønsker å beholde de eksisterende skolene.
— Hitra Venstre vil anvende prinsippet om «value sharing» (verdideling) i Hitra kommune, sier Audun Liland. Det innebærer å beholde kommunale arbeidsplasser i nærheten av bruker og arbeidstaker. I enkelte tilfeller er den økonomiske gevinsten av sentralisering minimal målt opp mot livskvalitet, trivsel og verdiskaping for innbyggerne i kommunen. De arbeidsplassene som kan opprettholdes i grendene uten å påføre kommunen økonomiske belastninger, trenger vi ikke å sentralisere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**