Samhandlingsreform og muligheter

Fra neste år skal, etter planen, samhandlingsreformen tre i kraft. Vi kjenner så langt ikke alle detaljene i planen. Intensjonen for denne reformen er i utgangspunktet god. Det er et ønske om å forhindre unødvendig innleggelse i sykehus og å korte ned på sykehusopphold etter ferdig behandling. Tanken er å frigjøre dyr og ressurskrevende sykehusbehandling til de som virkelig trenger det. Kommunene får et betydelig større ansvar både når det gjelder forebyggende helsearbeid og mottak og viderebehandling av pasienter utskrevet fra sykehus. Dette vil stille meget store krav til kommunene. Reformen har ikke bare en økonomisk side. Den vil også stille økte krav til kompetanse og faglig tilbud i kommunen. Dette vil være en stor og viktig utfordring for alle kommuner. Den enkelte innbygger og pasient må stå i fokus.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Morten Andersen

Foto: Sjur Alhaug

Privat og offentlig kompetanse
I Ringsaker har vi allerede mye kompetanse både i offentlig og privat regi. I kommunal sektor arbeides det kontinuerlig med kompetanseheving både innen hjemmebasert omsorg og på våre sykehjem. Samhandlingsreformen tilsier at kompetansen må økes innen alle helserelaterte profesjoner. Ringsaker, som Norge forøvrig, vil oppleve knapphet på fagpersonell i helsesektoren etter hvert som flere av oss blir eldre og trenger hjelp. Dessverre ser vi også at mange unge trenger kvalifisert omsorg og behandling. Derfor blir det helt avgjørende at vi tar i bruk alle ressurser, både offentlige og private.
Ringen, Grande og Frisk
I vår kommune er vi så heldige at vi har mange institusjoner med lang erfaring og med høy faglig kvalitet. Ringen og Grande rehabiliteringssenter har fungert utmerket i mange år og har høy kompetanse. De dekker et stort rehabiliteringsbehov og har sammen spesialisert seg på en rekke kroniske sykdommer, i tillegg til opptrening etter sykehusopphold. Denne faglige kompetansen bør kommunen nå benytte seg av og bygge videre på. Oppfølgingsenheten Frisk har de siste årene vist en enestående evne til å tenke forebygging og oppfølging av en rekke ulike funksjonshemninger. Enheten har et stort faglig spekter med høy ettertraktet kompetanse. Institusjonene er en del av den offentlige spesialisthelsetjenesten.
Rusomsorg
Behandling av rus og avhengighet vil også være en viktig del av samhandlingsreformen. I Ringsaker har vi flere institusjoner innen rusomsorgen med høy faglig kvalitet. Fredheim på Nes og Veslelia i Veldre er institusjoner som kan vise til meget gode resultater. Disse institusjonene vil spille en viktig rolle i behandlingen av mennesker med en alvorlig og ofte sammensatt diagnose.
Samarbeid
Alle disse private helseinstitusjonene er en del av den offentlige helsetjenesten og drives etter offentlig godkjente prinsipper. De rapporterer til de offentlige helseforetakene og er en meget viktig del av det såkalte "sørge for" ansvaret til helseforetaket. Samhandlingsreformen vil stille enda større krav til dette samarbeidet, og Venstre i Ringsaker ønsker å bidra til at disse viktige helseinstitusjonene blir brukt og videreutviklet i tett samarbeid med kommunen. På den måten får kommunen tilgang på etablert ekspertise og fagkompetanse. Det vil lette på kommunens behov for ny arbeidskraft og opplæring, og gi institusjonene forutsigbarhet for videre drift. Aller viktigst er hensynet til den enkelte bruker og pasient. Muligheten er der, vi må ta den i bruk.

Morten Andersen
Ringsaker Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**