Bergen Venstre vil legalisere narkotika

Narkotika er farlig, det skaper avhengighet og lidelse. Men forbudslinjen og krigen mot narkotika har gjort vondt verre. Derfor mener Bergen Venstre det er på tide å regulere narkotika, ikke kriminalisere det.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Les saken hos TV2.no her. Les også om saken hos Bergens Tidende, Bergensavisen og VG.

Erlend Horn

Foto: Hildegunn Holtet

— Det er viktig at et så stort lokallag som Bergen nå ønsker å ta denne debatten, sier Venstres Erlend Horn.

Horn sitter i Helse- og sosialkomiteen i bystyret i Bergen og har jobbet mye mot rusproblematikk. Nå ønsker han at lokallagets vedtak kan sørge for en god debatt, også nasjonalt.

— Vi ønsker å fremme dette som et punkt til Venstres landsmøte.

Vondt verre
I vedtaket fra tirsdagens møte står blant annet:

«Narkotika er farlig, det skaper avhengighet og lidelse. Men forbudslinjen og krigen mot narkotika har gjort vondt verre. Derfor mener Bergen Venstre det er på tide å regulere narkotika, ikke kriminalisere det, gjennom et strengt statlig monopol.»

Må utnytte ressursene bedre
Bergen Venstre mener ressursene som brukes på å bekjempe narkotikakriminalitet heller burde brukes på å hjelpe dem som sliter med rusproblemer.

«Tilhengerne av forbudslinjen mener forbud har en preventiv effekt. Allikevel viser en studie fra New Zealand at 95 prosent fortsatte å bruke cannabis etter domfellelse», står i vedtaket.

— Vi vil at det ikke skal være kriminelt å bruke narkotika lenger. Staten må regulere bruken. Dette kan være med å slå beina under store kriminelle nettverk, sier Horn til tv2.no.

Han presiserer at det ikke er snakk om et frislipp av narkotika, og stoff vil ikke kunne kjøpes i dagligvarebutikken.

— Hvordan skal dette gjennomføres i praksis?

— Tunge rusmisbrukere vil for eksempel få en resept på heroin. Lettere stoffer som cannabis kan man for eksempel få kjøpt på apoteket. Gjennom holdningskampanjer, på samme måte som ved tobakk og alkohol, og aldersgrense, vil man regulere dette markedet, sier Horn.

Horn er forberedt på kritikk når det nye vedtaket gjøres kjent.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**