Et samfunn basert på tillit

I fjor sikret Høyre flertall for Datalagringsdirektivet i Stortinget. Denne uken arbeider de for at politiet skal kunne ransake elever på skoler på jakt etter narkotika. Det er trist å se at et parti som åpner sitt prinsipprogram med å si at de “vil bygge samfunnet på tillit til enkeltmennesket”, egentlig ikke har tillit til enkeltmennesket.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Kamera

Foto: www.sxc.hu/

Stadig mer informasjon om deg blir samlet inn hver dag. Kamera på hvert gatehjørne og på bussen, registrering av busskortet ditt, bankkortet ditt, e-posten du sendte og så videre. Til sammen utgjør dette en skremmende mengde informasjon.

Vi ser også hvordan DNA-registrering av uskyldige mennesker blir stadig mer brukt. Flere ganger har politiet bedt om testing av DNA av alle personer som var i nærheten av en forbrytelse. Dette er en mistenkeliggjøring av borgerne som ikke hører hjemme i en stat basert på tillit.

Så er det mange som innvender at "jeg har jo ingenting å skjule". Bare fordi det jeg gjør ikke er kriminelt, betyr ikke det at jeg vil at andre skal få vite om det. Mitt liv er mitt liv, og jeg skal selv ha kontroll på informasjon om det. Statens rolle i samfunnet er å beskytte sine borgere, ikke å kontrollere dem.

Når Stortinget nå stemmer for narkotikarazziaer på skolen som "forebyggende arbeid", er det kun Venstre som stemmer mot. Det er fordi vi liberalere mener at en ransakelse av elevers eiendeler er et brudd på elevenes personvern og rettsikkerhet. Vi mener at skolen skal bekjempe rusproblemer gjennom tillit og helsehjelp, ikke gjennom frykt og politihunder.

Personvern har blitt sett på som en nisjésak, noe som av og til må tas litt hensyn til når man vil andre ting. Men personvern må være selve grunnlaget. Demokrati forutsetter at det er borgerne som kontrollerer staten, ikke staten som kontrollerer borgere. Derfor mener Venstre at staten ikke har rett til å samle inn informasjon om din digitale kommunikasjon. Derfor mener Venstre at staten ikke har rett til å ransake elever for narkotika. Et liberalt samfunn baseres på tillit. Da må staten stole på sine borgere.

Simon Furnes, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**