Nye gjennomsnittsfotobokser truer personvernet

I dag startet den første gjennomsnittsfotoboksen i Rogaland i Byfjordtunnelen. Rogaland Venstre er i mot denne typen overvåkning av hensyn til personvernet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Fotoboks, gjennomsnittsfotoboks, randaberg, rennfast, byfjordtunnelen, rogaland

Foto: Kjersti Sandvik Bernt, Statens vegvesen

Kjartan Alexander Lunde, leder Rogaland

Foto: NRK Rogaland

— Gjennomsnittsmåling mellom fotobokser er en farlig form for overvåkning, fordi alle bilister må registreres, og ikke bare de som kjører for fort, sier Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre til NRK Rogaland.

Rogaland Venstre har programfestet i fylkesvalgprogrammet 2011 – 2015 at partiet er i mot gjennomsnittsfotobokser. Partiet deler dermed Datatilsynet sitt syn som også er i mot denne typen overvåkning.

I gjennomsnittsfotobokser blir både bilform, registreringsnummer og førerens ansikt fotografert to ganger. Hensikten er å tvinge bilistene til å holde stabil lav fart, og ikke bremse foran fotoboksene.

— Veien til overvåkningssamfunnet er brolagt med gode hensikter, denne gangen trafikksikkerhet. Men vi kan ikke ukritisk ofre personvernet for enkle løsninger, vi må finne bedre løsninger som ivaretar personvernet selv om det er dyrere og vanskeligere. For eksempel er arbeidet med å sette opp midtdelere på veiene i Rogaland et godt trafikksikkerhetstiltak, og Venstre ønsker flere politifolk velkommen, sier Lunde i et intervju i Rogalandsnytt på NRK Rogaland.

Se intervjuet hos NRK Rogaland

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**