Så mye kan vannet stige

Vannstanden i Bergen kan stige med opptil 80 cm i løpet av det neste hundreåret. Venstre vil ha klima høyere på dagsorden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

klima

Foto: ukjent

Vannstanden i Bergen kan stige med opptil 80 cm i løpet av det neste hundreåret, skriver BT.no.

Det viser en ny studie utført av klimaforskere i Bergen. Rapporten om det fremtidige havnivået i Norge ble lagt frem under en konferanse i regi av Bergen kommune i formiddag.

– Med global oppvarming kan det forventes en havstigning langs vestlandskysten på mellom 20 og 80 cm mot slutten av dette hundreåret, heter det i rapporten, som er finansiert av Bergen kommune.

Den nye rapporten inneholder også tall for anslått havnivåstigning for samtlige av landets kystkommuner.

– Dette er enda en rapport som viser hvor ødeleggende klimaendringene vil bli for Bergen. Klima må høyere opp på dagsorden. Vi har et byråd som snakker pent om klima, men som ikke har evne eller vilje til å gjennomføre klimatiltak i praksis. Vi i Bergen må gjøre vårt hvis vi vil at resten av verden skal ta sin del, sier Julie Andersland, gruppeleder for Venstre og nestleder i komité for miljø og byutvikling.

Andersland2

Foto: Mathias Fischer

Hun nevner en rekke saker i bystyret det siste året der hun mener klimaet har blitt overkjørt.

– Den største er selvsagt utbyggingen av Flesland, hvor byrådspartiene ikke engang var interessert i et klimaregnskap som skulle vise hvor mye de lokale klimagassutslippene vil øke med en større flyplass.

– Bergen og Vestlandet har dobbelt opp med interesser her. For det første vil en fortsatt økning i utslipp skade oss mye mer enn Oslo. For det andre har vi muligheten til å bli verdensledende på klima og fornybar energi. Slik det ligger an nå, ser det dessverre mørkt ut.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**