Lærersatsing først

– Finland har verdens beste skole og verdens beste lærere. Først når vi er kommet opp på et slikt nivå er det aktuelt å ta diskusjonen om det er behov for nasjonale prøver. Der er vi ikke i dag, mener Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

 Venstre vil styrke lærerne.

Venstre vil styrke lærerne.
Foto: Microsoft

Avisen Vårt Land melder torsdag at skolekrefter i Finland gir Norge råd om å droppe nasjonale prøver. Vi må heller begynne med å heve statusen og nivået på lærerutdanningen, mener Venstre.

Venstre vil styrke lærerne.
– Finland har 5-årig lærerutdanning og de finske lærerne har en status og et utdanningsnivå som har gitt veldig gode resultater for den finske skolen. Først når Norge har nådd et finsk nivå på vår lærerutdanning og norske lærere, kan vi begynne å diskutere behovet for nasjonale prøver. Der er vi ikke i dag, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande

Foto: Linda Ness Rotihaug

Status og kompetanse
Skei Grande viser til at om lag 10 % av de finske lærerne har doktorgrad.

Ved universitetet i Helsinki var det 2283 søkere til lærerutdanningen (som for øvrig er 5 år i Finland). 1608 avla en skriftlig opptaksprøve. 365 ble kalt inn til intervju og 120 studenter ble til slutt tatt opp til studiet.

– Det sier litt om hva som må til for å bli lærer i Finland og hvilken status læreryrket i Finland har. Oppskriften på å skape en bedre skole er ikke å avskaffe nasjonale prøver. Oppskriften er 5-årig lærerutdanning, rett og plikt til videreutdanning for lærerne og en status- og lønnsheving for lærerne, sier Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**