12:00 Opprop. Venstre er representert med Toril Berge, Odd Einar Dørum, Espen Ophaug, Terje Bjøro (møter for Guro Fjellanger) og Anders Bergsaker (møter for Julianne Ferskaug).
12:10 Bystyremøtet begynner som vanlig med muntlig spørretime. Andreas Halse (A) stiller dagens første spørsmål til kunnskapsbyråd Torger Ødegård (H) om byrådets satsning på kvalitet i barnehagen. Ødegård sier at en av de viktigste satsningene til byrådet er på utdanning av førskolelærere, som Oslo har lagt betydelig vekt på, blant annet i tett samarbeid med høyskolene.
12:25 Etter noen tekniske problemer, stiller Andreas Behring (SV) spørsmål til byråd Ødegård om vedlikeholdsbehovet i byens barnehager. Det er satt av 150 millioner kroner i året til vedlikehold av barnehager i byrådets budsjett og det borgerlige budsjettforliket. Det er kartlagt at det er 19 barnehager i byen som har et spesielt stort vedlikeholdsetterslep, men det er foreløpig ikke avklart hvorvidt enkelte av disse er i så dårlig stand at de bør rives. Byråd Ødegård forteller også at Oslo har en av landets høyeste voksentettheter i barnehager, og at dette nok er noe av grunnen til at foreldre i all hovedsak gir gode tilbakemeldinger på tilbudet.
12:40 Carl I Hagen (F) stiller spørsmål om konsekvensene av oppsigelsen av Oslo kommunes særavtale om bemanningsnorm i barnhagene. Byråden svarer at bydelene står helt fritt til å bemanne barnehagene etter lokale budsjettprioriteringer, og at det ikke er noen grunn til å tro at det blir lavere bemanning i barnehager på grunn av at denne avtalen ble sagt opp.
12:50 Bjørnar Moxnes (R) stiller spørsmål om bydelenes satser for såkalt julehjelp til sosialhjelpsmottagere. Byråd Aud Kvalbein (KrF) svarer ettersom Anniken Hauglie ikke er til stede. Hun forteller at det er satt igang et arbeid for å utvikle en veileder for utbetaling av slik julehjelp. Denne veilederen vil ta utgangspunkt i at det skal gjøres individuelle vurderinger av alle søknader.
13:00 Libe Rieber-Mohn (A) stiller spørsmål til kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke om introduksjonsprogrammet for nyankomne flyktninger. Bjercke svarer at han er skeptisk til noen sider ved introduksjonsprogrammet, fordi han mener det er bedre at innvandrere får direkte kontakt med arbeidslivet enn at man bruker mye tid og penger på å ta kurs i for eksempel skrive jobbsøknader. Det viktigste integreringsgrepet en kommune kan gjøre, er å sikre at folk kan få arbeid, blant annet gjennom å åpne for mer midlertidige ansettelser, sa Bjercke, og understreket at byrådets generelle arbeid med introduksjonsordningen ligger fast, selv det alltid er grunn til å se nærmere på om tiltakene virker etter hensikten.
13:10 Siste spørsmål kommer fra Marrianne Borgen (SV) og handler om når saken om nytt Munch-museum kommer til bystyret. Hallstein Bjercke svarer at byrådet har lagt stor vekt på at neste års Munch-jubileum skal bli en markering som er kunstneren verdig, og at også han skulle ønske at saken allerede kunne vært klar til behandling. Mitt mål er at neste gang bystyret behandler en sak om nytt Munchmuseum, blir det også siste gang, og det er viktigere enn det nøyaktige tidspunktet, avsluttet Bjercke.
13:20 Spørretimen er avsluttet, og bystyret går videre til det ordinære kartet. Første sak til behandling handler om Oslo Vei, og byråd Bjercke skal redegjøre for situasjonen i selskapet etter at det ble varslet om konkurs i forrige uke.
13:25 Bjercke redegjør for situasjonen, som også vil være kjent fra omtale i media. Oslo kommune har besluttet å ikke tilføre selskapet egenkapital i overkant av 100 millioner, og styret valgte etter dette å begjøre konkurs. Bobestyrer er oppnevnt, og er i gang med å kartlegge verdier som kan brukes til å gjøre opp for eksisterende gjeld. Oslo Vei er dekket av den statlige lønnsgarantiordningen, som vil sikre at det utbetales lønn til de ansatte. Datterselskapene til Oslo Vei fortsetter som normalt, og det er stilt økonomiske garantier som kan bidra til å redde deler av driften Oslo Vei står for, men det er usikkert om dette vil lykkes. Boet vil bestrebe seg på å sikre at lønn for desember utbetales uten forsinkelser. Det er dessuten inngått direkteanskaffelser for å ta over for eksempel brøytingen av veier Oslo Vei har kontrakt på. Byrådet vil ha tett kontakt med bobestyrer for å sikre en ryddigst mulig prosess fremover, avsluttet Bjercke.
13:45 Odd Einar Dørum tar ordet, og understreket at det at folk blir arbeidsledige i alle tilfeller er forferdelig trist. I denne saken oppfatter jeg byrådet dithen at kommunen gjør alt som står i dens makt for å sikre at de ansatte ikke blir skadelidende, og jeg er glad for at det er uttrykt mye empati for deres situasjon i debatten, sa Dørum. Venstre støtter selvfølgelig initiativet til å la kontrollutvalget gå grundig inn i saken, parallelt med de undersøkelser byrådet selv gjør, avsluttet han.
13:50 Byråd Ola Elvestuen får også ordet, og redegjør for hvordan byrådet vil ivareta de oppgavene Oslo Vei har hatt. Det er allerede inngått midlertidige kontrakter med underleverandører, og arbeidet med for eksempel brøyting, vil gå som normalt. Når det gjelder de større kontraktene om veioppgraderinger og lignende, vil det ta noe lenger tid å avklare hvordan man håndterer dette, og byrådet vil komme tilbake til bystyret på nyåret med en oversikt over dette, avsluttet Elvestuen.
14:10 Debatten om Oslo Vei avsluttes etter at det er blitt grundig avklart at alle partier ønsker en grundig granskning av hva som har skjedd, og at det sørges for at de ansatte ivaretas på best mulig måte. Bystyret ber enstemmig om at kontrollutvalget gransker saken.
14:20 Bystyret forkaster reguleringsforslag for Frostveien, Leirskallbråten, med begrunnelse at tomten er uegnet for barnehagedrift på grunn av de klimatiske forholdene.
14:20 Espen Ophaug tar ordet til sak om regulering av Ammerudveien 19-25. Fortetting av boliger langs kollektivknutepunkter er god byutvikling, sa Ophaug, og understreket at boligutvikling i slike områder må gjøres på en måte som tar høyde for støy i området. Det gjøres på en god måte i denne saken, sa Ophaug. Vi har også bestemt oss for at forslagsstillers opprinnelige ønske om leilighetsfordeling gir en god balanse mellom små og store leiligheter, og vi mener at reguleringsforslaget i sum legger gode føringer på utviklingen av området, avsluttet Ophaug.
14:40 Bystyret vedtar å øke kommunens startlånspott, som administreres av bydelene, med 150 millioner kroner, og går videre til å behandle byrådets tertialrapport.
14:50 Anders Bergsaker tar ordet. Byrådets tertialrapport viser først og fremst at Oslo er en godt drevet by med god budsjettkontroll og stram økonomistyring, sier Bergsaker. Det er spesielt gledelig at bydelenes prognoser viser at man i de fleste tilfeller vil kunne opprettholde aktiviteten på omtrent samme nivå som i år, til tross for at budsjettene til neste år som kjent er stramme. Til tross for at tertialrapporten i all hovedsak viser et positivt bilde, har komiteen funnet grunn til å påpeke noen forhold det er grunn til å følge spesielt tett i året som kommer. Det gjelder ventetiden på legevakten og ikke minst gjennomføringsgraden i investeringsprosjekter. Mindreforbruk er som regel et av de flotteste ordene en kommunepolitiker får høre. Men når bakgrunnen er at man ikke får gjennomført viktige investeringer i den takten man har planlagt for, er det nødvendig å se nærmere på det. Det har jeg stor tro på at byrådet også er opptatt av og tar på alvor, og saken om investeringer på idrettssektoren vi vedtar litt senere i dag, er et godt eksempel på hvordan man arbeider for å få opp gjennomføringsgraden på de viktige prosjektene vi har vedtatt å sette igang med, avsluttet Bergsaker.
15:10 Byrådets tertialrapport tas til orientering. De omtrent 43 000 ansatte i Oslo kommune takkes for god innsats og tjenesteyting fra talerstolen. Bystyret går videre til å behandle leieavtaler for Gran og Veitvet skole.
15:15 Anders Bergsaker tar ordet i det som, ikke overraskende, er blitt en generell debatt om bruk av OPS i store utbyggingsprosjekter. For meg er det svaret på noen spørsmål som er avgjørende når vi skal gjøre investeringer som skal komme innbyggerne til gode, åpnet Bergsaker: Kan noen gjøre en bedre jobb enn kommunen? Er det mer effektivt gjennomføring av prosjektet? Og er det lavere økonomisk risiko for kommunen? Kan nye ideer bli skapt? Kan det bidrar til et bedre og raskere tilbud til byens befolkning? Er svaret på disse spørsmålene «ja», da bør vi la den som er beste til å gjøre jobben, gjøre jobben, sa Bergsaker. Rask og god gjennomføring betyr at Oslos foreldre slipper å sende barna sine på slitne gamle skoler i lang tid fremover, men i løpet av mye kortere tid får sende barna sine på gode skoler, med godt inneklima og gode læreforhold. Dette er den delen av OPS som borgerne våre får dra nytte av, fortsatter Bergsaker. Vi som er opptatt av hvordan kommunekassa ser ut, vi kan glede oss over at kommunen har en betydelig mindre økonomisk risiko. Ved eventuelle budsjettsprekker så sitter ikke kommunen med risikoen alene. Og kommunen risikerer ikke ekstraordinære utgifter som en følge av dårlig prosjektstyring. OPS bidrar til innovasjon og et mer aktivt næringsliv. Det betyr flere i arbeid, økte skatteinntekter og en kommune i vekst. I sum er dette god Venstrepolitikk, avsluttet Bergsaker.
15:25 Anders Bergsaker tar ordet for å kommentere en del påstander fra Rødt og SV i sakens anledning. Han sier det burde være unødvendig å trekke frem eksempler fra utlandet, hvor man har gode erfaringer med OPS-utbygging av for eksempel Høybråten og Persbråtene skoler. Når OPS-prosjekter går bra i Oslo, er det at det har gått dårlig i andre land ikke så interessant som andre her har hevdet, avsluttet Bergsaker.
15:35 Utbyggingsavtaler for Gran og Veitvet skole vedtas. Bystyret tar middagspause. Oppdateringene herfra fortsetter omtrent 16:15.
16:20 Bystyret gjenopptar forhandlingene med å behandle reguelring av Marselis’ gate m.fl, Nedre Foss. Hovedhensikten med planforslaget er å legge til rette for parkopparbeidelse av det asfalterte arealet mellom Nedre Foss gård og Akerselva. Det er avholdt en konkurranse om utforming av området. Planområdet ligger nord for Nordre gate og øst for Vulkanområdet. Planforslaget sikrer Akerselva som vassdrag, gangvei langs lven med universell tilgjengelighet, bevaring av Nedre Foss gård og siloen med studentboliger, trasé for den kommunale hovedavløpsledningen "Midgardsormen" og rydder opp i foreldede reguleringsplaner.
16:35 Planforslaget for Nedre Foss blir vedtatt.
16:40 Bystyret behandler regulering av Kalbakstubben 12 – 14. Espen Ophaug tar ordet, og sier at selv om prosjektet, med 12 leiligheter, ikke har optimale utearealer, har det en beliggenhet som gjør at prosjektet likevel vil bidra positivt til området. Det er viktig at vi tilrettelegger for mest mulig boligbygging i Oslo, og dette er en av de riktignok små sakene som bidrar til det, avsluttet Ophaug.
16:50 Terje Bjøro tar ordet til regulering av Bergensveien 31 og 33. Venstre er glade for å bidra til å bevare husmannsplassene på Grorud gård gjennom å legge til rette for bruk av området, sa Bjøro, og gjorde rede for en del forutsetninger for bevaringsvedtaket, deriblant at også grøntstruktur og trær skal ivaretas. For Venstre er dette aktiv kulturpolitikk, og vi er glade for at dette kulturmiljøet bevares for ettertiden, avsluttet Bjøro.
16:50 Ordføreren drar raskt gjennom de enstemmige byutviklingssakene som det ikke er behov for å debattere. Bystyret går så videre til å behandle sak om investeringsprosesser i idrettssektoren.
17:00 Odd Einar Dørum tar ordet, og sier at Oslo kommunes rutiner for å kvalitetssikre kostnadsbildet for investeringsprosjekter, i mange tilfeller har økt prisen og forsinket gjennomføringen. Iveren etter å kontrollere kan noen ganger gå for langt, og i denne saken tas det grep for å sikre at vedtatte prosjekter også kan gjennomføres, avsluttet Dørum.
17:05 Ola Elvestuen får ordet, og sier at Oslo har gjennomført en rekke breddeidrettsprosjekter de senere årene, deriblant en stor mengde flerbrukshaller og kunstgressbaner. Dette har skjedd samtidig som man har gjennomført store prosjekter som Bislett og Holmenkollen. Likevel er det en del saker som er blitt sittende fast i systemet, og det er det vi forsøker å løse opp i med dagens vedtak. Det er ikke den endelige løsningen, men et stort skritt i riktig retning, når vi nå samler investeringsmidler i en pott som kan brukes fortløpende til å realisere de prosjektene som er ferdig prosjektert, sa Elvestuen. Det grepet vi tar i dag, vil også gjøre det mye enklere å gjennomføre mindre prosjekter, som skateanlegg og lignende, sa Elvestuen, og understreket at Oslo også i fremtiden skal ha gode planleggingprosesser og prioritere idrett i de årlige budsjettene.
17:10 Sak om investeringsprosjekter på idrettssektoren vedtas. Bystyret går videre til å behandle forskrift om tildeling av kommunal bolig. Toril Berge tar ordet, og sier at det i en storby alltid vil finnes mennesker som trenger hjelp til å skaffe seg bolig. Behovet vil være ulikt, noen trenger bolig bare i en kort periode, andre resten av livet, sa Berge, og minnet om boligbehovsplanen, som ligger til behandling i komiteen. Venstre mener imidlertid ikke at alle som får kommunal bolig også skal ha en boplan. Boplan er et godt tilbud for mange, men ikke for absolutt alle. Venstre mener det er viktig at vi ikke innfører byråkratiske ordninger som skal brukes på alle, men at vi målretter tilbudet slik at det er tilpasset de forskjellige behovene som finnes.
17:25 Toril Berge tar ordet igjen, og sier at den viktigste begrunnelsen for de endringene i forskriften byrådet foreslår, er å øke gjennomstrømningen i de kommunale boligene og hjelpe flere til å komme seg over på det ordinære boligmarkedet, blant annet gjennom startlånsordningen som ble styrket tidligere i dagens møte. For folk som har et konkret opplegg for å komme seg videre, mener vi det er fornuftig å åpne for at man inngår kontrakter med noe kortere varighet, slik at man får den hjelpen man trenger i det tempoet som er fornuftig i det enkelte tilfellet, avsluttet Berge.
17:30 Forskrift for tildeling av kommunal bolig vedtas med en håndfull endringer etter komitébehandling.
17:30 Bystyret behandler innbyggerinitiativ om barneparktilbudet i Oslo.
17:35 Terje Bjøro holder Venstres innlegg i saken. Familier har ulik hverdag og ulike behov, sier Bjøro. Vi i Venstre mener at barnepark kan være et godt alternativ for de som ikke ønsker eller trenger en full barnehageplass, og et viktig supplement til byens barnehagetilbud. Barneparktilbud er således med på å sikre mer valgfrihet, og dette er svært positivt. I Oslo har mange av barneparkene blitt lagt ned fordi det ikke er stor nok etterspørsel i bydelene hver for seg. Men når 326 foreldre nå har fremmet dette innbyggerinitiativet kan det tyde på at etterspørselen finnes totalt sett for byen. Vi er opptatt av å kartlegge om det er behov for et slikt tilbud og av å finne gode løsninger for hvordan det i så tilfelle skal organiseres. Det er ikke sikkert det er riktig at kommunen skal opprette et byomfattende tilbud, kanskje kan dette best kan løses på bydelsnivå og gjennom samarbeid mellom bydelene. Vi synes derfor det er svært positivt at bystyret nå ber om en sak som kartlegger etterspørsel, finansieringsløsninger, lokaler og hvilke muligheter vi har og ser frem til å behandle saken i bystyret på et godt grunnlag, avsluttet Bjøro.
17:55 Odd Einar Dørum tar ordet, og sier at det er påfallende hvor lite venstresiden er villig til å ta høyde for individuelle behov og ønsker. Javel, det er bare seks barn som går i Sofienberg barnepark akkurat nå, men at disse seks individene ikke skal være verdt å undersøke nærmere om det er grunnlag for et byomfattende tilbud, det synes jeg er rart, avsluttet Dørum.
18:05 Toril Berge tar ordet, og fortalte at Venstres representanter i bydelsutvalgene gjennomgående har stemt for å opprettholde barneparker i bydelene, men er blitt nedstemt av venstresiden. Det gjør vi for å sikre valgfrihet for alle foreldre, også for de som ønsker et mer begrenset tilbud en barnehagene er, sa Berge.
18:10 Det blir vedtatt at byrådet skal legge frem en sak som vurderer muligheten for å etablere et byomfattende barneparktilbud, mot Aps, SVs og Rødts stemmer.
18:30 Bystyret går videre til å behandle regulering av gang- og sykkelvei på E18 – Vækerø – Maritim. Espen Ophaug tar ordet, og sier at dette har ikke vært noen enkel sak, ettersom Oslo Kajakkklubb mister noen parkeringsplasser som følge av reguleringen. Skal vi nå målet om å øke andelen sykkelreiser i Oslo, må vi imidlertid sørge for at vi har trygge sykkelveier, spesielt på en av Norges mest brukte sykkelstrekninger, sa Ophaug. Det er heller ikke så dramatisk for Oslo Kajakklubb som man kan få inntrykk av. Det finnes alternative parkeringsmuligheter i området, og det vil fortsatt være mulig med av- og pålessing av kajakker i tilknytning til klubbhuset. Alt dette ber vi byrådet vurdere nærmere, men i dag vedtar vi nesten enstemmig å regulere inn sykkelveien, og det er veldig positivt, avsluttet Ophaug.
18:45 Bystyret vedtar å regulere sykkelvei langs E18 mellom Vækerø og Maritim, mot FrPs stemmer.
18:55 Bystyret behandler sak om opprettelse av et kommunalt næringsselskap, som skal bidra til å rekruttere og tilrettelegge for innovative næringsaktører i hovedstads-regionen. Toril Berge holde Venstres innlegg. Oslo er en by i sterk vekst, sier Berge. Og i en by som vokser, er det viktig at vi skaper verdier som kan finansiere velferdstjenestene, at vi tiltrekker oss personer med høy kompetanse, og at de som velger å flytte til byen har mulighet til å skaffe seg relevant arbeid. Det er disse målene det foreslåtte næringsselskapet skal bidra til å nå. Det er ikke kommunens oppgave å løse alle utfordringer næringslivet står ovenfor. Men det er kommunens jobb å legge best mulig til rette for bedrifter som ønsker å etablere seg i byen, og å skape positive ringvirkninger ved å bidra på de områdene enkeltbedrifter ikke har mulighet til å gå inn i på egen hånd. Berge bruker også en del av sin taletid til å redegjøre for de problemene som har oppstått i forhandlinger med Akershus fylkeskommune om å opprette et slik næringsselskap i fellesskap. Byrådet har ikke lyktes i å komme til enighet med Akershus, men FrP, SV og Ap har foreslått at man likevel skal gå tilbake og forsøke å bli enige en gang til. Det vil byrådet selvfølgelig gjøre, dersom flertallet vedtar det, men jeg ber dette litt underlige flertallet tenke seg om, når de forskjellige begrunnelsene for stemme som man gjør står såpass sterkt i motstrid til hverandre, avsluttet Berge.
19:00 Hallstein Bjercke tar også ordet, og sier at de fleste aksjeselskaper i landet består av mindre enn 20 ansatte. Verdiskapning i næringslivet er viktig for Oslo kommune, og vår næringspolitikk skal bidra til dette. Næringsselskapet byrådet har foreslått ville ha vært et viktig verktøy i dette arbeidet, og når man nå vedtar å utsette dette, risikerer man å miste både nøkkelkompetanse og fremdrift i arbeidet. Det er veldig synd, sa Bjercke. Vi riksikerer også å miste de gode samarbeidene vi har utviklet for eksempel i forbindelse med Oslo Innovation Week, fortsatte Bjercke, og avsluttet sitt innlegg med å understreke at han naturligvis vil gjøre sitt beste for å oppfylle bystyrets vedtak med så få negative konsekvenser som mulig.
19:05 Toril Berge tar også ordet, og sier at politikk handler om hva man vil. Jeg vil at Oslo skal bygge opp kompetanse som kan tas ut som gevinster for næringslivet. I dag vedtar vi stillstand, og det bekymrer meg, særlig ettersom det hadde vært enkelt å inkludere Akershus på et senere tidspunkt, i stedet for å å rykke tilbake til start, avsluttet Berge.
19:05 Anders Bergsaker tar også ordet, og redegjør for NHOs regionsbarometer, som viser at Oslo ikke ligger i front på innovativ næringsvirksomhet. Det er for å styrke denne posisjonen vi ønsker å opprette dette selskapet, sa Bergsaker, og understreket at det er viktig å begynne arbeidet, selv om ikke alt ble nøyaktig slik man hadde forutsatt.
19:10 Det blir vedtatt å innlede nye forhandlinger med Akershus, mot byrådspartienes stemmer.
19:15 Odd Einar Dørum tar ordet til sak om tilleggsavtale for Oslo Cancer Cluster Inovasjonspark. Dette er et verdensledende samarbeid i kreftforskningen, og det er derfor underlig at opposisjonen ønsker å skrinlegge de avtalene som gjør at prosjektet kan realiseres. Oslo Cancer Cluster er på mange måter en dugnad mellom streker kompetansemiljøer, og Venstre er glade for å gi sin støtte til det viktige arbeidet som skal gjøres her, avsluttet Dørum.
19:25 Bystyret vedtar tilleggsavtale om Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark. Møtet avsluttes med en julehilsen til representantene og kommunens ansatte fra byrådsleder Stian Berge Røsland (H) og deretter varaordfører Libe Rieber-Mohn (A). Oslo Venstre takker for følget gjennom et spennende og fremgangsrikt år, og ønsker velkommen tilbake etter juleferien.