Senker neppe terskelen til valglokalet

I et spørsmål til ordfører Einar Madsen (Ap) på kommunestyrets møte 12.februar purret Venstres Knut Bakkehaug på svar om det skal opprettes valglokaler på videregående skole for elevene som har stemmerett. Ordføreren mener etter kontakt med EVS at det holder med valglokale bare en dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Ordføreren svar i møtet 12.februar tar ikke opp i seg et av de viktigste argumentene for flere dager med valglokaler på videregående skole: Ved å opprette valglokaler på videregående skoler senkes terskelen til valglokalet, bokstavelig talt. Elevene kan bruke opp til tre uker før valget på å bestemme seg. Kritikken som er blitt fremsatt om at skoledebattene er showpreget og lite informative blir mindre relevant. Elevene kan skaffe seg informasjon fra flere kilder, og stemme når de vil. De trenger ikke vente på skoledebatten, hvis de allerede har bestemt seg. Og skoledebatten trenger heller ikke å bli den viktigste hendelsen elevene husker fra valgkampen når de går inn i valglokalet. Les Venstres opprinnelige interpellasjon og forslag her.

Ordførerens svar
“SVAR FRA ORDFØRER

Spørsmålet er tatt opp muntlig med Eidsvoll videregående skole, som stiller seg positive til for eksempel en dag med forhåndsstemming ved skolen. Skolen vil vurdere hvilket tidspunkt som er mest egnet sett i forhold til det tradisjonelle skolevalget og eventuelle debatter, og ta kontakt med kommunen for nærmere planlegging.

I forkant av alle valggjennomføringer fremmes det sak for valgstyret om hvor og når forhåndsstemming skal foregå, og jeg ser det som naturlig at spørsmålet om forhåndsstemming ved Eidsvoll videregående skole blir en del av denne saksutredningen.

Møter i valgstyret avholdes ved behov, og som regel i forlengelsen av et formannskapsmøte.

Einar Madsen
Ordfører”

Dette var spørsmålet ordføreren svarte på:

“Til ordfører Einar Madsen (Ap).

Jeg viser til Venstres interpellasjon om å senke terskelen til valglokalet, som ble behandlet i kommunestyret 12.oktober. Ordføreren gav et positivt svar, og saken ble henvist til videre behandling i valgstyret. Meg bekjent ble saken tatt opp i valgstyrets møte 23.oktober. Administrasjonen ble bedt om å utrede saken, som skulle behandles på neste møte i valgstyret. Men jeg er ikke kjent med at det er berammet noe nytt møte i valgstyret.

Til orientering kan opplyses at tilsvarende forslag har vært behandlet flere steder etter at Venstre tok opp saken i Eidsvoll kommunestyre, bl.a i Nes kommunestyre i Akershus, i Asker, i Akershus fylkesting, i Kristiansand og i Haugesund. Jeg er blitt gjort kjent med at Stavanger kommune hadde et opplegg tilsvarende det vi har foreslått, ved valget i 2011 (se lenke). Det har også blitt satt igang et arbeide fra Kunnskapsdepartementet rettet mot førstegangsvelgere, der disse mottar en bok med tekster om engasjement og demokrati (“Sånn er det bare”).

Jeg ber ordføreren svare på hva som er videre fremdrift i saken, i kommunestyrets møte 12.februar.

Oversikt over forhåndsstemming på vgs. i Stavanger, ved valget i 2011.

Mvh Knut Bakkehaug, kommunstyrerepresentant Eidsvoll Venstre.”

Venstres videre strategi
er å ta kontakt med elevrådet på Eidsvoll Videregående Skole for å få deres syn på saken. Siden Venstre ikke er medlem av valgstyret vil vi forsøke få et av de andre partiene til å fremme forslag i denne saken. En dag er altfor lite!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**