Appell ved vardebrenningen 23.2.13

Kjære miljøansvarlige medmennesker!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Dette handler om miljøomsorg – for et av de mest sårbare og komplekse økosystem som finnes!

Omsorg for de evige ressurser. Som nytere av disse har vi en moralsk plikt til å yte omsorg for livsvilkårene deres. Samtidig sikrer vi vår egen livskvalitet, sånn at folk nå og senere kan nyte skreien og silda på fatet og fantastiske opplevelser i noe av verdens vakreste og reneste natur, for eksempel å se på lundefugl utenfor Røst, havørn i Trollfjorden og spekkhoggere i Andfjorden.

Nå må vi bruke føre-var-prinsippet for å spare dette økosystemet for den risikoen oljeaktivitet medfører. Men folk skal også jobbe her, ikke bare nyte! Venstre vil verne området fra oljeaktivitet, for å satse på varige næringer og arbeidsplasser i landsdelen. Som for eksempel fiskeri, turisme, havbruk og alle muligheten som ligger i bioprospektering.

Statsministeren vil visst åpne for konsekvensutredning. Jeg frykter at formålet med det er å finne grunner til å overse kunnskap vi allerede har.

Vi vet at det er gyteområdet til fire av verdens ti største fiskebestander, og vi vet at det er et fantastisk men sårbart økosystem. Venstre mener vi har nok kunnskap til å gi området varig vern!

Vi stoppet oljeutbygging i Lofoten i 2003. På Stortinget den 8. februar i år foreslo vi varig vern mot petroleumsaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Under debatten sa statsministeren at hvis man er imot å åpne et område, er det ingen grunn til å være for en konsekvensutredning. Jeg er enig med han i det, og jeg er imot å åpne LoVeSe.

Venstre kan med troverdighet si at vi skal fortsette å yte omsorg for Lofoten, Vesterålen og Senja!

Appellen ble holdt av Irene Dahl, stortingskandidat for Troms Venstre, ved vardebrenningen for er oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, 23.02.13.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**