Til landsmøtet for å forsvare surrogati

Lillehammer Venstres Sanna Sarromaa skriver i GD den 12. april om hvorfor surrogati bør tillates – i Norge. “Vi har et fantastisk helsevesen preget av høy faglig kompetanse og etisk standard. Hvorfor ikke tillate altruistisk surrogati — uten noen form for kjøp og salg?” spør Sarromaa i sitt innlegg. Les hele innlegget her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Sanna Sarromaa

Foto: Bill Keane

Lov med lånt livmor

Ordet surrogati vekker sterke følelser. De fleste tenker gjerne på fattige kvinner i India som mottar penger for å hjelpe vestlige par som ikke kan få barn på egen hånd. Argumentene mot surrogati er mange. Barn skal verken være en menneskerett eller en handelsvare. Kvinner i India skal ikke utnyttes. Flere påpeker at vestlige par burde adoptere et barn som allerede er født.

Bildet av hva surrogati er noe forenklet i den norske debatten.
Krf´s toppkandidat Hilde Ekeberg (GD 9.4), bidrar til dette og mener, ikke overraskende, at det hun kaller for "surrogatiindustrien" bør forbys. Hennes parti jobber visst aktivt for at norske borgere ikke skal benytte surrogati.

Men surrogati kan tillates og organiseres på en annen måte. Slik at ingen reiser til India. Norge kan tillate surrogati. Vi har et fantastisk helsevesen preget av høy faglig kompetanse og etisk standard. Hvorfor ikke tillate altruistisk surrogati — uten noen form for kjøp og salg?

Forestill deg at du blir født uten livmor, men har eggene — og en søster med en livmor. Hvorfor kan ikke søsteren låne bort livmoren sin og føde et barn for deg, med dine egg og din manns sæd? Eller en god venninne? Det finnes mennesker som vil hjelpe. Under dagens lovverk får de ikke lov til det.

Til helga samles Venstres landsmøte. Venstres programkomité har ikke blitt enig om surrogati og debatten tas på Fornebu i helga. Jeg skal gå på talerstolen og snakke for altruistisk surrogati som bør tillates i Norge. Fordi det må være lov til å hjelpe.

Det er kanskje ingen menneskerettighet å få barn, men det å ikke klare å få barn er definert som sykdom av WHO. Vi behandler også andre sykdommer — hvorfor ikke livmorsløshet?

Sanna Sarromaa,
Oppland Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**