Kabelfabrikken imponerte stort

– Draka er blant de mest spennende bedriftene i Drammensregionen. De har et bein trygt plantet i norsk oljeog gassindustri, men de er med sin satsing på kabler til energi fra havvind med på å utvikle fremtidens grønne teknologi -som gir oss fornybar kraft, uttaler Buskerud Venstres stortingskandidat Rebekka Borsch, etter bedriftsbesøket hos kabelprodusent Draka på Holmen i Drammen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

 Venstres Rebekka Borsch og Yousuf Gilani (t.v.) ble imponerte over Drakas satsing på kabler for energi fra havvind. De to ble vist rundt på fabrikken av administrerende direktør Hans Henrik Bruusgaard (midten t.v.) og logistikksjef John Ragnar Tveit.

Venstres Rebekka Borsch og Yousuf Gilani (t.v.) ble imponerte over Drakas satsing på kabler for energi fra havvind. De to ble vist rundt på fabrikken av administrerende direktør Hans Henrik Bruusgaard (midten t.v.) og logistikksjef John Ragnar Tveit.
Foto: Tove Hofstad

Hun synes dog det er grunn til bekymring, når Draka må se til utlandet for å finne havvindprosjekter med behov for deres produkter. Lave, norske kraftpriser og behovet for store investeringer har ført til noe nær stillstand i utviklingen av norske havvindprosjekter. Borsch mener den rød-grønne regjeringen har sviktet på dette feltet. For mens land som England, Tyskland, Danmark og Nederland bygger ut offshore vindkraft i stor stil – sakker Norge akterut.

Regjeringen sviktet
-Draka står jo klare til å levere høyteknologiprodukter for bærekraftig energiproduksjon her hjemme. Noe som kunne ha sikret fremtidens arbeidsplasser i Norge – en drømmesituasjon i utgangspunktet. Produksjon av vindkraft i Norge vil kreve dynamiske kabler, siden dette vil skje med flytende installasjoner til havs. Draka er blant de få bedriftene i verden som kan lage slike kabler. Men regjeringen har dessverre ensidig satset på olje i åtte år. Dette til tross for at de tidligere oppmuntret en rekke norske bedrifter til å satse på havvind. Nå som hele næringen ligger nede for telling, viser det med all tydelighet at regjeringen ikke følger opp sine egne løfter, mener Borsch, som for øvrig også hanskes med miljøspørsmål daglig.

Også Vegard Laukhammer, som er prosjektleder for fornybar energi hos Christian Michelsen Research, mener det er feil av Norge ikke å satse på havvind nå. I Bergens Tidenes Innsikt skrev han nylig om hvordan man, ved hjelp av satsing på forskning og utvikling, ville kunne finne teknologiske løsninger som gjør utvinning av kraft fra havvind lønnsomt – for eksempel ved å omforme energien til en mer omsettelig form.

Les hele oppslaget i Byavisa Drammen her

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**