Venstre foreslår at Eidsvoll skal hedre Cecilie Thoresen!

Idag er det 100 år siden Stortinget enstemmig vedtok å gi alle kvinner og menn som hadde fylt 25 år stemmerett. Eidsvoll Venstre har idag sendt inn en interpellasjon der vi foreslår å hedre Cecilie Thoresens innsats for kvinners rett til å ta egne valg. For eksempel ved å gi en gate eller plass i kommunen navn etter henne. Les interpellasjonen her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Interpellasjonen ble sendt inn før kl. 11.00 idag, og vi satser derfor på at den er innsendt innen fristen til kommunestyrets møte 18.juni.

Fra: Eidsvoll Venstre v/kommunestyrerepresentant Knut Bakkehaug

Til: Ordfører Einar Madsen (Ap)

Interpellasjon til kommunestyrets møte 18.juni

EIDSVOLL KOMMUNE BØR HEDRE CECILIE THORESEN

I år er det 100 år siden Norge innførte almen stemmerett, ved at alle menn og kvinner over 25 år som hadde bodd i landet i 5 år og var bosatt. En av pionerene for kvinners rettigheter i Norge var Cecilie Thoresen (gift Krog) fra Eidsvoll.

Christine Meklenborg Salvesen, Eidsvoll Venstre.

Foto: Privat

Christine Meklenborg Salvesen skrev om henne i EUB 09.juni 2012: " Cecilie Thoresen (1858—1911) vokste opp på gården Marienlyst og var datteren til den nevnte distriktslege. I 1882 var hun den aller første norske kvinnen som tok eksamen artium og begynte å studere. På den tiden var det uhørt at kvinner skulle ta utdanning, og saken måtte opp i Stortinget før Cecilie kunne bli student. Som følge av hennes kamp ble høyere utdanning åpnet for kvinner i 1884."

Norges Lover Lov Justis

Foto: Stein Inge Dahn

I en Wikipedia-artikkel står det om henne at " Noen år senere var hun med og stiftet diskusjonsklubben Skuld som var forløperen til Norsk Kvinnesaksforening. Hun var også med og stiftet Kvindestemmeretsforeningen i 1885, og var medlem av det første styret i Norske Kvinners Sanitetsforening som ble stiftet i 1896."

Både Oslo og Trondhjem har gater oppkalt etter Cecilie Thoresen.

Eidsvoll Venstre mener det er på høy tid at også Eidsvoll hedrer Cecilie Thoresen og hennes innsats for kvinners rett til å ta egne valg. For eksempel ved å gi en gate eller plass i kommunen navn etter henne.

Spørsmål:

Vil ordføreren bidra til å hedre Cecilie Thoresen, ved å ta initiativ til å gi en gate eller plass i kommunen navn etter henne?

Forslag:

Eidsvoll kommune skal hedre Cecilie Thoresen for og hennes innsats for kvinners rett til å ta egne valg, ved å gi en gate eller plass i kommunen navn etter henne.

Ytterligere informasjon:

Wikipedia om Cecilie Thoresen

Christine Meklenborg Salvesens bloggpost om Cecilie Thoresen og andre eidsvollinger

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**